–  Det er positivt at energikravene strammes inn, og at vi får stadig mer miljøvennlige bygg. Selv om vi skulle ønske at regjeringen gikk enda lenger, er vi glade for at det nå er et forslag på bordet, sier Johnson.

Forslaget innebærer krav til mer energieffektive vinduer, mer isolasjon og mer effektivt teknisk utstyr. Ifølge regjeringen vil boliger bli 26 prosent mer energieffektive og kontorbygg 38 prosent mer energieffektive sammenliknet med dagens krav.

–  Det er fornuftig og nødvendig å bruke penger på å bygge slik at vi kan bruke mindre energi til oppvarming. Da kan vi produsere mindre energi , redusere klimagassutslippene og inngrepene i sårbar natur, sier Johnson.

De nye byggekravene vil føre til høyere byggekostnader, men lavere driftskostnader. Naturvernforbundet tror også flere boligeiere vil gå lenger enn kravene  når de ser at det vil gi bedre boliger med lavere energiregning.

–  Allerede i dag er det flere bygg som produserer mer energi enn det som brukes. I framtida vil det være normalen.  I tillegg må det gjennomføres små og store tiltak som kan redusere energiforbruket i de tusen hjem som allerede er bygget. Her er potensialet enormt, sier Johnson.

Et av forslagene som nå skal ut på høring, er krav om at det ikke skal være oppvarming med fossil energi. Stortinget har også tidligere varslet at det fra 2020 skal komme forbud mot fyring med fossil olje i alle bygg, også i dem som allerede er bygget.

–  Naturvernforbundet mener at nye bygg  ikke må bruke noen form for fossil energi. Her finnes det fornybare alternativer. Vi forventer at regjeringen snarest får på plass forbudet mot fyring med fossil olje i eksisterende bygg, sier Audun Randen Johnson.

De nye kravene som lanseres nå, er en oppfølging av vedtaket i klimaforliket fra 2012 om passivhusnivå fra 2015 og nesten null energinivå 2020.