Det ble klart denne uken, etter at en bredt sammensatt, europeisk arbeidsgruppe anbefalte at buildingSMART sine åpne ISO sertifiserte BIM-standarder bør bli felles for hele Europa.

- Dette er en fjær i hatten for Standard Norge, buildingSMART Norge og for oss i direktoratet, sier fagdirektør Øivind Rooth, i avdeling for bygg og byggeprosess i Direktoratet for byggkvalitet (DIBK).

- Gjennom ByggNett-strategien arbeider vi for en forenkling og digitalisering av hele byggesektoren. Skulle vi lykkes med å innføre åpne europeiske standarder for BIM, har vi oppnådd svært mye, sier han.

- Dette betyr mye for norsk byggeindustri, og kan skape muligheter for å utvide markedene norske aktører opererer i, sier Steen Sunesen i buildingSMART Norge.

Norge har siden 1980-tallet ledet arbeidet med å utvikle internasjonale standarder for bygningsinformasjonsmodellering (BIM) i ISO. Dette kan nå gi norske virksomheter et konkurransefortrinn i tilpasning til en mer digitalisert byggeprosess, mener Lisbet Landfald som er prosjektleder for BIM-standardisering i Standard Norge.

- Det ser nå ut til at den kompetansen vi har utviklet i Norge gjennom mange år nå blir standard i Europa, sier Landfald.

Kan øke produktiviteten
Det eksisterer i dag mange store IKT-leverandører som har patent på ulike standarder for BIM. Disse store leverandørene lever i et konkurranseforhold til hverandre, og kommunikasjon på tvers av de ulike BIM-standardene som i dag brukes er vanskelig. Det hemmer informasjonsutveksling og produktivitet i byggenæringen, og det hindrer brukerstyrt innovasjon. Det er på denne bakgrunn buildingSMART Norge, Standard Norge, byggenæringen og DIBK har arbeidet for et felles system med åpne standarder for BIM. Om slike åpne standarder blir innført, kan bedrifter som bruker ulike systemleverandører lettere utveksle bygningsdata i BIM-format seg i mellom.

- Åpne systemer åpner for en helt annet og bedre informasjonshåndteringsregime, enn hva vi har i dag, sier Øivind Rooth. Blir det virkelighet vil det lette arbeidet for tusenvis av bedrifter som i dag utveksler informasjon på tvers av ulike systemer.

- Vi vil få løsninger som støtter prosessene i den enkelte bedrift, framfor at bedriftene må tilpasse seg et bestemt system, forklarer Rooth.

Lang prosess
Det var i april i år at Standard Norge tok initiativ til det første europeiske arbeidsmøtet for å utrede mulighetene for å standardisere informasjonsflyten i den europeiske byggebransjen. Oppslutningen om arbeidet var overveldende og mer enn 35 delegater fra 16 ulike land møtte på de første møtene. Denne uken ble altså arbeidsgruppen enige om å anbefale at buildingSMART sine åpne BIM-standarder blir gjeldende for hele Europa. De anbefaler også at det skal lages nye standarder som bygger på de eksisterende ISO-standarder.

Forslaget vil nå bli formelt behandlet av den europeiske standardiserings-organisasjonen CEN (Comité européen de normalisation), og om Rooth og hans meningsfeller får det som de vil, vil en teknisk CEN-komite bli opprettet over nyttår med mandat til å standardisere informasjonsflyten innen byggsektoren.

- Den tekniske komité er et beslutningsorgan med utstrakte fullmakter. De beslutter hva slags standarder som skal gjelde. Om denne CEN-komiteen kommer på plass, har jeg stor tro på at vi vil kunne få åpne BIM-standarder over hele Europa, forklarer Rooth. Han tror også EU kommisjonen ivrer for å få de nye standardene på plass.

- Kommisjonen ser på dette som en veldig interessant måte å legge til rette for et felles marked innen byggsektoren , sier Rooth.

Den nye CEN-komiteen er ventet nedsatt i løpet av februar. Norge er nominert til å lede arbeidet.