Resultatene kommer fra tester Antonsen har gjort ved cellekontorer i Miljøhuset GK, som en del forskningsprosjektet ForKlima (Forenklet behovsstyrt klimatisering i kontorbygg med lavt oppvarmingsbehov).

Testene ble gjennomført i to uker i mars, ved ni cellekontor. Testpersonene. Ni personer fikk påvirke klimaet på eget kontor med en app på smarttelefon. De kunne regulere temperaturen trinnvis opp eller ned. Appen regulerer temperaturen i et tenkt intervall på ± 2°C, men viser ikke temperatur.

Merker forskjell
Styringen av de aktive tilluftsventilene endrer temperaturen i rommet ved å endre luftmengde, ikke ved å endre temperaturen på tilluften.

Etter forsøksperioden gjennomførte Antonsen dybdeintervjuer med deltakerne.
– De fleste mener at de kjenner en effekt når de styrer opp og ned, fastslo Antonsen da han presenterte sin masteroppgave ved Høgskolen i Oslo og Akershus i forrige uke.

Bekreftet av målinger
Brukernes opplevelse av temperaturendring bekreftes av fysiske målinger Antonsen har gjennomført.
–  Styringen endrer lufttemperaturen, men endringen er ikke større enn 0,5 til 0,6 grader i løpet av 45 minutter, opplyser han.

Enkelte av brukerne brukte ikke styringsmuligheten noe særlig, men alle var fornøyde med muligheten til å påvirke.

– En halv grad betyr litt
Sjefforsker Mads Mysen ved Sintef Byggforsk har vært veileder for Antonsen. Han synes det er veldig interessant at brukerne mener de merker en forskjell når de ber om høyere temperatur via app-en.
– Man måler en forskjell også. Selv om det bare er en halv grad, betyr det litt, mener Mysen.

Interessante resultater
– Det er interessant at man ikke må ha mange grader for å kjenne en forskjell, kommenterer Espen Aronsen, fagsjef energi i GK Norge. Han tror det er mulig å få til større temperaturforskjeller under andre forhold.
– Med 32 °C ute tror jeg effekten hadde vært større; vi har kjørt med ganske kraftige undertemperaturer under slike forhold, sier Aronsen. Han synes likevel Antonsens resultater er interessante fordi de viser en effekt av endret tilluftsmengde.

Flere alternativer på markedet
De aktive tilluftsventilene Antonsen har testet i sin oppgave, er Lindinvent. Han har også sammen med medstudent Ayalew Mulugata Kasa Brukerstyring fungerte ikke i landskap kartlagt hvilke alternativer som finnes på markedet.  Også Lindab, Swegon, Halton, Trox Auranor og Fläkt Woods har aktive tilluftsventiler.

– Flere kan tilby individuell styring på romnivå, opplyser Antonsen.