Som en del av forskningsprosjektet ForKlima (Forenklet behovsstyrt klimatisering i kontorbygg med lavt oppvarmingsbehov) har Kasa sett på brukerstyring av lokalt inneklima i Miljøhuset GK, i sin masteroppgave ved Høgskolen i Oslo og Akershus.

22 medarbeidere fikk tilgang til en app som lar dem styre aktiv tilluftsventil over egen kontorplass, ved å regulere temperatur opp eller ned.

Testene ble gjennomført over to uker i mars, og Kasa intervjuet 15 av deltakerne i etterkant. I tillegg målte han temperatur og lufthastighet i to kontorområder.

0,3 °C forskjell
– Brukerne mener de merket effekt, men i forhold til målingene virker det mer som psykologisk effekt enn faktisk effekt, sa Kasa da han presenterte resultatene ved i forrige uke.

Den største endringen i gjennomsnittlig romtemperatur han målte, var bare 0,3 °C. Målingene ble også gjort i forskjellige høyder; 0,1 m, 1,1 m, 1,7 og 2,5 m.
– Jeg fant ikke store forskjeller, særlig ikke i oppholdssonen, poengterer Kasa. Han mener forskjellene er for små til å være betydelige.

Bør måle lengre perioder
Det skiller seg fra resultatene til medstudent Anders L. Antonsen som har gjort tilsvarende tester i cellekontor. Noe av forklaring er at romløsning, romstørrelse og termisk påvirkning fra omkringliggende områder vil påvirke temperaturen.

Ut fra sine resultater konkluderer altså Kasa at det ikke er mulig å påvirke lokalt inneklima i kontorlandskap bare med Lindinvent-ventilen.
– For å få hele oversikten, bør man måle lengre perioder – både varme og kalde, poengterer han.

Sammen med medstudent Anders L. Antonsen har han kartlagt hvilke aktive tilluftsventiler som finnes på markedet. Brukerstyrt klimatisering fungerte
– Det er også interessant å teste andre typer tilluftsventiler, mener Kasa.

– Andre muligheter
Sjefforsker Mads Mysen ved Sintef Byggforsk har veiledet Kasa, og presiserer at konklusjonen er knyttet til den konkrete tilluftsventilen som er testet.
– Lindinvent har radiell innblåsing langsmed tak. Man kan få litt andre resultater ved å gjøre det på andre måter, tror Mysen. Som eksempel nevner han små dyser rett over eget hode, som på fly eller buss.
– Med en annen type innblåsing kan man få effekt i kontorlandskap. Vi har ikke sett det siste ennå, mener Mysen.

– Nyttig for oss
For fagsjef Espen Aronsen i GK Norge er Kasas resultater interessante.
– Konklusjonene - at det er vanskeligere å få store temperaturforskjeller i et stort rom - er også nyttig informasjon for oss. Kanskje vi skal tenke annerledes, for eksempel heller se på hele soner, sier han. Aronsen er enig i at det vil være nyttig å teste under andre betingelser, og tror utslagene kan bli større når tilluften er mer undertemperert.