Takket være sterkt fokus på energibruk og et nært samarbeid med Caverion, har Spar Kjøp lykkes godt med å få ned energibruken i den omfattende bygningsmassen.  Det dreier eg om ca. 30 prosent reduksjon.

- Vi har eiere som tenker langsiktig og har sterkt fokus på miljø derfor har det vært mulig å foreta store investeringer på energisiden. Det er på kort sikt kostbart å ha et slikt ekstremt fokus på energi, men investeringene lønner seg over tid. Vi har nemlig spart mye penger og ser at flere av de tunge investeringene er lønnsomme etter fire til fem år. Noen ganger tar det faktisk kortere tid å oppnå lønnsomhet. Uansett er det inspirerende å jobbe i et selskap som ser mulighetene og fordelene ved energiinvesteringer. Dette handler om mer enn å spare penger, for miljøaspektet er også viktig for oss, sier teknisk sjef hos Spar Kjøp, Arild Kallestad.

Kallestad har vært ansatt i Spar Kjøp i ni år. Før det var han innleid som tekniker.

Investert i bergvarme
Hovedkontoret til Spar Kjøp ligger i Bergen – bare fem minutters kjøretur fra Flesland. Her har Spar Kjøp 30.000 kvadratmeter til rådighet og det store bygget huser blant annet lager, kontorer og forretning. Det er investert i bergvarme ved hovedkontoret og det har vist seg å være en virkelig god investering.

- Vi boret 18 hull, 200 meter dype, og nå forsyner tre varmepumper hele huset. Tidligere benyttet vi olje og elektrisk fyring, forteller Kallestad til Caverions magasin Partner+.

Spar Kjøps bygg blir i hovedsak bygget med gulvvarme. Dette fører til økte byggekostnader, men det gir en veldig god utnyttelse av varmepumpene, så denne investeringen har også bidratt til å senke energikostnadene. Spar Kjøps system er upåvirket av utetemperaturen, slik man kan oppleve ved bruk av konvensjonelle varmepumper. Ved kalde vintre vil luft/vann varmepumper få virkningsgraden betraktelig redusert og rett og slett stoppe opp i enkelte tilfeller. Et annen viktig moment er at borehullene gir oss tilgang til nærmest ubegrenset med kaldt vann om sommeren noe som gir oss gratis kjøling. Bygget har seks ventilasjonsrom med til sammen åtte ventilasjonsanlegg.

Saken fortsetter under bildet:

Sparkjøp i Bergen driver med postordre, men er også en stor norsk eiendomsbesitter.

- Det viser seg at vi har redusert energibruken i bygget i Bergen med ca. 30 prosent. I 2009 brukte vi 110 kWh per kvadratmeter, mens vi i 2012 brukte 78 kWh per kvadratmeter, opplyser Spar Kjøps tekniske sjef Arild Kallestad.

Meget godt fornøyd
Siden 2008 har Spar Kjøp hatt et omfattende samarbeid med Caverion. Det hele startet med et prøveprosjekt i Trondheim. Det er ofte Spar Kjøps butikksjefer som er ansvarlige for forretningsbygget, men mangel på kompetanse og ofte for dårlig tid til å ta seg av gjøremål utover å selge varer og ordne med personalet, førte til at Spar Kjøp hentet inn Caverion. Det har til nå vært et vellykket samarbeid.

- Vi har en meget åpen dialog. Vi kommer med våre ønsker og behov, mens de på sin side lytter og korrigerer oss der det trengs. Et fruktbart og godt samarbeid på flere områder, men samtidig er vi også åpne på at dette samarbeidet ikke er noen selvfølge fra Spar Kjøps side. Caverion har ikke noe monopol på samarbeidet og vi sjekker andre leverandører når det gjelder priser og er avhengig av at vår partner leverer varene. Så langt er vi imidlertid meget godt fornøyd med selskapets arbeid, påpeker Arild Kallestad.

ServiFlex-avtalen
15 av Spar Kjøps butikker har tegnet ServiFlex-avtale med Caverion. Dette er komplette avtaler, mens hovedkontoret ikke er med på bakgrunn av at Spar Kjøp har vært låst til gamle avtaler og at det har vært ønskelig å benytte lokale aktører i en viss utstrekning. 

- Hva kjennetegner ServiFlex-avtalene?
- Caverion har bred og solid kompetanse på alle områder, slik at vi kan ha faglig gode samtaler. Servicepersonalet holder høyt faglig nivå. Et slikt nivå kan det være vanskelig for mindre leverandører å oppnå, samt selskapets størrelse og det at de er tilstede over hele landet passer Spar Kjøp. ServiFlex er en fleksibel avtale og nettopp fleksibilitet er viktig. Det låser oss ikke og gir muligheter for å bruke de tjenestene vi har mest behov for.

Spar Kjøp har treårlige serviceavtaler med Caverion.

Ingen selvfølge
Samarbeidet fungerer slik: Når det finnes feil ved et anlegg, så rapporteres det videre i systemet. Det er imidlertid ingen selvfølge at det er Caverion som får jobben ved å rette opp feilen, selv om det som oftest blir slik at selskapet sikrer seg oppdraget. Teknisk sjef, Arild Kallestad følger denne oppskriften:

- Vi får en pris på jobben som må utføres og samler inn priser fra andre i markedet. På den måten holder vi oss ajour med prisbildet samtidig som det holder Caverion skjerpet. Jobben ender i de fleste tilfellene hos de.  Det kommer av at de priser jobbene korrekt, og dette er nok en følge av at de har et fortrinn i at de har inngående kjennskap til våre anlegg.

Energimerking
Spar Kjøp benytter også selskapet til å energimerke egne bygg. En av Caverions energikonsulenter i Trondheim tar seg av energimerking og energianalysene. Med Spar Kjøps sterke fokus på energi, så er dette en naturlig forlengelse av selve ServiFlex-avtalen.

- Jeg er med på alle gjennomgangene og får på den måten et unikt innblikk i alle bygg, fastslår Arild Kallestad.

Spar Kjøp og Caverion har kommet frem til en løsning, der ServiFlex-avtalene undertegnes først etter at bygget er ferdig og tatt i bruk. Bakgrunnen for en slik løsning, ligger i det faktum at nye bygg trenger en innkjøringsfase.

- Nye bygg har en innkjøringsfase og det ligger også serviceavtaler der som skal gjennomføres, derfor er det optimalt at ServiFlex-avtaler først skrives når justeringene for drift er foretatt, mener Kallestad.

Webløsningen – et flott verktøy
Spar Kjøps tekniske sjef, Arild Kallestad sitter ved PC ‘en og ser nærmere på selskapets egen webløsning «Famac». Her er alle Spar Kjøps aktiviteter lagt inn og Kallestad kan med falkeblikk følge med på at serviceavtaler og annet arbeid gjennomføres etter planen. Caverion har tilgang til webløsningen, slik at når en servicetekniker fra de har gjennomført sin jobb, laster deres servicesenter inn alle opplysninger i systemet.

- Dette er et viktig verktøy som gjør jobben vår enklere siden vi har full oversikt over alt som skjer. Alle avvik blir også registrert og fulgt opp.

Tett samarbeid
Partene har også utvidet samarbeidet når det gjelder drift. Spar Kjøp eier mange eksterne bygg, som de selv ikke benytter, og for å sikre verdiene i og utenfor bygget, så tar Caverion blant annet hånd om uteområdene og sjekk av tekniske installasjoner. Ved å kjøpe slike «vaktmestertjenester» får Spar Kjøp bedre kontroll.

- Som man forstår samarbeider vi tett på flere områder. Det gir oss forutsigbarhet og trygghet i hverdagen, men det er ingen tvil om at samarbeidet på energisiden nok er det aller viktigste. Det å ha fokus på energi gir nemlig store besparelser, sier teknisk sjef i Spar Kjøp, Arild Kallestad.