Siden august 2017 har Boligmappa hatt en vekst i antall brukere på 65 prosent. Rørleggerkjeden Comfort er blant dem som oppfordrer alle medlemmer til å levere dokumentasjon digitalt.

- Vi har nå over 840.000 boligmapper i systemene. Siden august i fjor har antall nye brukere skutt i været. Stadig flere boligeiere etterspør dokumentasjon digitalt. Boligmappa følger gårds- og bruksnummer, noe som gjør all dokumentasjon tilgjengelig for alle fremtidige eiere av boligen, sier markedssjef i Boligmappa, Eirik Vigeland.

Dokumentasjon vil bli enda viktigere
Regjeringen ønsker å gjøre endringer i dagens boliglov. Endringene vil gi selgere et større ansvar for å kartlegge tilstanden til boligen før salg. Det skal blant annet ikke lenger være lov å kontraktsfeste at boligen selges «som den er». Justisdepartementet håper dette skal bidra til økt bruk av tilstandsrapporter av høy kvalitet.
- Regjeringens forslag gjør at boligselgers krav til dokumentasjon bare vil bli viktigere i tiden fremover. Utfordringen har tidligere vært at dokumentasjon på utført arbeid har blitt levert ut i papirform. Dokumentasjonen har da gjerne forsvunnet med flyttelasset til den tidligere eieren, sier Vigeland.

Kan bidra til å bekjempe svart arbeid
- Mange bedrifter har ikke noe automatikk i å levere fra seg dokumentasjon, selv om regelverket er klart. Kunden har krav på dokumentasjon på utført arbeid og produkter, og et større fokus på viktigheten av å dokumentere arbeidet som er gjort digitalt, kan også bidra til å bekjempe svart arbeid, sier regionssjef i rørleggerkjeden Comfort, Trond M. Hoel.
Hoel mener norske forbrukere ikke skal behøve å etterspørre dokumentasjon, og forteller at Comfort-kjeden har stort fokus på å få rørleggerne og butikkansatte til å ta i bruk Boligmappa.

- Å samle dokumentasjon på arbeidet vi har gjort har stor verdi for kunden. Det kan få store økonomiske konsekvenser om dokumentasjon på utført arbeid kommer bort. Hvis du flytter inn i en bolig hvor den tidligere eieren har rehabilitert eller renovert badet, men tok med seg dokumentasjonen, får du tilstandsgrad 1 den dagen du skal selge boligen videre. Hvis du ikke har dokumentasjon på at arbeidet er utført av fagfolk - får du ikke prisøkning på taksten, avslutter han.

Han understreker at dokumentasjonen gjelder for større endringer på badet og andre rørtekniske endringer og fornyelser. Bytter man eksempelvis toalett eller kran er det ingen krav på dokumentasjon.