Utvidelsen av Oslo lufthavn Gardermoen har fått den høyeste miljøsertifisering oppnådd på noen flyplass i verden per dags dato – BREEAM Excellent. På Brød & Miljø 1. november presenteres løsningene som har gjort dette mulig.

I 2008 utlyste Oslo lufthavn en plan- og designkonkurranse for en ny terminal. Etter å ha vunnet konkurransen i februar 2009 dannet Nordic arbeidsfellesskapet Team_T sammen med Narud Stokke Wiig, Norconsult, COWI, Dr. Ing. Aas-Jakobsen og Ingeniør Per Rasmussen.

Terminalen har fått den høyeste miljøklassifisering oppnådd på noen flyplass i verden, per dags dato – BREEAM Excellent. Dette er oppnådd gjennom en helhetlig tilnærming til miljø med felles strategier for programmering og design, teknologi og drift i planleggingen fremfor de enkelte tiltak alene. I tillegg til redusert areal-, energi-, vann- og avfallsforbruk, har prosjektet hatt fokus på bærekraftig materialbruk med hensyn til ressursbruk, godt innemiljø og et så lavt forbruk av helse- og miljøfarlige stoffer som praktisk mulig.

Program
08.00: Frokost
08.30: Velkommen v/ NAL
08.35: Utvidelse av Oslo lufthavn Gardermoen
Bent Skatvedt, prosjektdirektør, Avinor
08.45: T2 - Høye miljøambisjoner og BREEAM Excellent, suksessformelen
Asbjørg Næss, miljøsjef for T2, Civitas
09.00: Arkitektur og designstrategier
Christian Henriksen, arkitekt MNAL og partner, Team_T/Nordic – Office of Architecture
09.20: T2 - Gjennomføring og entrepriser
John Wilberg, områdeleder prosjektering T2, ÅF Advansia/Plan 1
09.30: Verdens grønneste flyplass – fra idé til måloppnåelse
Erik Rigstad, Utviklingssjef Bygninger Team_T/COWI

09.45 Spørsmål

10.00 Slutt

Brød & Miljø er månedlige frokostmøter som arrangeres av NAL i samarbeid med Statsbygg, FutureBuilt, Innovasjon Norge, Faggruppen for bygg og anlegg (Tekna/NITO), Direktoratet for byggkvalitet (DIBK), Bygg21 og Husbanken.