Enova lanserte gode tiltak for energieffektivisering på mandag 13. mai. I Nationen tirsdag 14. mai får man inntrykk av at så godt som alle kan søke på disse ordningene. Det er feil.

Hvert år sløser vi bort store mengder energi til å varme opp dårlig isolerte bygninger. I Norge kunne vi ha spart 8 TWh ved å redusere energiforbruket i den eksisterende bygningsmassen innen en tiårsperiode. Det tilsvarer like mye som hele Oslos energibehov.

Støtteordningene som Enova lanserte er et skritt i riktig retning for å løse dette problemet, men det er ikke nok. Støtten for å energieffektivisere går til familier som har økonomisk handlingsrom til å totalrehabilitere sin bolig. Dette er et urealistisk nivå for vanlige familier, som gjerne vil foreta rehabilitering etter hvert de har råd og anledning til det. Vanlige familier må dessverre se langt etter støtten fra Enova.

I artikkelen kommer det fram at Ola Borten Moe bestemte seg for å kaste ut oljefyren, da han vurderte de andre tiltakene han fikk forslag om fra energirådgiveren som for dyre. Han er ikke alene. Den største hindringen er at dagens strømpriser gjør at det tar for mange år før investeringen betaler seg for den enkelte familie. Derfor må staten gå inn med støttetiltak for å utløse potensialet for energieffektivisering hos folk flest. Det vil hjelpe både Ola Borten Moe, Ola Nordmann og miljøet.

Det er vår erfaring at de tiltakene som får støtte er de som blir gjennomført først. Så lenge det ikke gis støtte til de tiltakene som rådgiveren foreslår, frykter vi at ordningen vil være langt mindre virkningsfull enn den burde ha vært.

BNL mener regjeringen må få på plass en kraftig og grønn støtteordning for energisparing i boliger enten gjennom Enova eller i statsbudsjettet for 2014. Det må være en ordning som er tilgjengelig for alle.

Les innlegget her

Kilde:bnl.no