-Her lekker det overalt. Vi er veldig plaget av lekkasjer i fjernvarmeanlegget. Det gikk vel rett og slett for fort under byggeboomen på 80-tallet, sier vaktmester Snorre Rennan som har ansvaret for en en varmesentral under en terrasseblokk på Holmlia. Det er OsloBy som har besøkt Holmlia og snakket med Rennan.

VVSforum publiserte en artikkel fredag om problemer med rørene til fjernvarmen hos Hafslund Varme og at NVE truer selskapet med tvangsmulkt.

OsloBy skriver at entusiasmen for Hafslund Varme ikke er særlig stor i området.. Nå har 12 borettslag med 2500 leiligheter gått sammen i en stiftelse - MinVarme - for å stå samlet og sterkere. De vil ikke undertegne en ny avtale med Hafslund.

Borettslagene er blant annet misfornøyd med prisen, som Hafslund har skrudd opp to ganger bare de siste tre månedene. Prisen på fjernvarme er ifølge Rennan blitt vesentlig høyere enn strømprisen.

Han ramser også opp misnøye med at de enkelte leiligheter ikke kan måle forbruket, men at det kun måles ved det enkelte borettslag.

Det påpekes at på borettslaget har et gjennomsnittlig energitap på 12 prosent i det interne anlegget, som Hafslund Varme drifter.

Kostnadene med dette varmetapet må beboerne betale. Leder Oddbjørn Andestad i stiftelsen MinVarme oppgir til OsloBy at målerne er så upresise at de for noen år siden fikk tilbake to millioner som var betalt for mye.

Stiftelsen sendte målerne til Sverige for en kontroll, noe Hafslund nektet å gjøre.

Borettslaget opplever stadige lekkasjer og små og litt større brudd i ledningsnettet.

- Det kan både skyldes dårlig sveising, varierende rørkvalitet og - ikke minst - at anlegget nå er 30 år gammelt. Brudden fører til at trykket faller, og at leveringen av varmt vann og varme kan falle helt ut i de øverste leilighetene, forteller Andestad til OsloBy.

- Og det gjenspeiles i forhandlinger. Vi handler alene energi for 30 millioner i året, likevel opplever vi ingen velvilje fra Hafslunds side. Snarer tvert imot. De utnytter sitt monopol til for eksempel å nekte folk å legge gulvvarme basert på strøm, sier han.

Hafslund svarer på kritikken med at de opplever generelt at kundene er fornøyde og informasjonssjef Morten Schau i Hafslund synes det er beklagelig hvis MinVarme har et annet inntrykk.

Schau avviser at fjernvarme er blitt dyrere enn strøm:

- Prisene varierer, akkurat som i kraftmarkedet. Men energiloven sier at prisen for fjernvarme skal ikke overstige prisen for elektrisk oppvarming i vedkommende forsyningsområde. Det forholder vi oss til. 1. april gikk mange av våre abonnenter på Søndre Nordstrand over fra en spesialavtale til den avtalen som alle andre brukere i Oslo har. Fra 1. juli ble rabatten i forhold til strøm redusert fra fem til to prosent for alle, sier Schau til OsloBy.