Uavhengig kontroll skulle vært innført 1. juli i år, men ble utsatt fordi Kommunal- og regionaldepartmentet mente at det ikke var nok kapasitet til å utføre kontrollen. Departementet har det siste året jobbet med å tilpasse reglene for å gjøre det enklere for både kommunene og bedriftene her i landet.

Kommunal- og regionalminister Liv Signe Navarsete sa i mars at hun syntes tilpasningene kom litt i seneste laget for selskaper som ønsker å gå inn i kontrollvirksomheten fra 1. juli. Hun sa også at hun hadde merket en viss uro i deler av næringen, og da er ingen tjent med at vi setter i verk en så viktig ordning når den ikke er helt moden, sa hun.

Hun ville ha mer tid og dialog med næringen, og ga uttrykk for at hun var åpen for ytterligere tilpasninger og forenklinger.

Nå gir Boligprodusentenes Forening uttrykk for at det fortsatt er mange problemstillinger som er uavklart rundt våtrom.

I brevet til departementet viser de til temaveilederen om uavhengig kontroll (versjon 25.1.2012) som for våtrom  stiller krav om “samsvar  mellom spesifikasjon av produktene membran, slukmansjett og sluk og produkter som er benyttet".

For produktene membran, slukmansjett og sluk finner ikke Boligprodusentenes Forening produktdokumentasjon som bekrefter slikt samsvar mellom  produktene. Det finnes produktsertifisering for sluk som viser at sluket er prøvet  mot gitte standarder, og det finnes teknisk godkjenning fra leverandører som leverer membran og slukmansjett som ett system. Men vi finner  ikke dokumentasjon som bekrefter direkte  samsvar mellom  produktene membran/slukmansjett og sluk, påpeker Boligprodusentenes Forening.

Videre skriver de at Byggevaredirektivet stiller  krav til samsvarsbekreftelser for produkter, og skiller mellom  ulike attestasjonsmoduler.

Kravene til samsvarsbekreftelser er minst omfattende for modul 4 og mest omfattende for modull  1  og 1+. For produkter i modul 4 kreves ikke medvirkning fra et utpekt  kontrollorgan for utstedelse  av samsvarsbekreftelse. Byggevaredirektivet angir ikke hvilken attestasjonsmodul som gjelder for produktene membran, slukmansjett og sluk.

Boligprodusentenes Forening ber derfor, ifølge brevet, om at temaveilederen for uavhengig kontroll revideres. De viser til at det ikke foreligger  dokumentasjon på samsvar for de omtalte våtromsproduktene.

I tiltaksklasse  2 og 3 innføres  krav om uavhengig kontroll for områdene bygningsfysikk, konstruksjonssikkerhet, geoteknikk og brannsikkerhet. For utførelse krever SAK10 § 14-7 at nødvendig produktdokumentasjon er tilgjengelig, og at produktene brukes i samsvar med forutsetningene, bemerker Boligprodusentene avslutningsvs og ber derfor  Direktoratet om å liste opp alle produktene som skal ha tilgjengelig produktdokumentasjon, og tilhørende attestasjonsmodul som gjelder for disse produktene.

Fordi samsvar ikke kan dokumenteres, vil det i alle byggesaker oppstå åpne avvik som kommunene må ta stilling til, og hvor det ikke finnes løsninger for å lukke avviket, påpeker Boligprodusentenes Forening i sitt brev av 21. september.