Deloitte har på oppdrag fra styret i Boligbygg Oslo KF gransket eiendomstransaksjoner gjennomført i perioden 2015-2017.  Granskningen har vært svært omfattende, og har pågått siden november 2017. Rapporten viser at Boligbygg har betalt over 100 millioner kroner i overpris for boliger i Oslo i den aktuelle perioden.

I samsvar med mandatet har Deloitte gjennomgått kjøp av 632 boliger og salg av 28 boliger.

Styreleder i Boligbygg Oslo KF, Stig L. Bech, kommenterer rapportens innhold slik:
– Rapporten er svært alvorlig for Boligbygg. Granskningen av boligkjøpene beskriver en stor mengde feil, unnlatelser og disposisjoner som er i strid med en rekke lover, regler og standarder.

– Foretaket ble gjennom Tøyen-vedtaket gitt et oppdrag om å fremskaffe 600 nye kommunale boliger. Boligbyggs ledelse har hatt manglende forståelse av det omfang, den kompleksitet og den nødvendige samhandlingen som måtte på plass for å ivareta denne viktige oppgaven.

– Det er foretakets og styrets ansvar å sørge for at de oppgaver Boligbygg får, blir utført forsvarlig og med betryggende kontroll.

– Deloitte anslår at Boligbygg har betalt 80-115 millioner over markedsverdi for den del av foretakets kjøp som er gjort direkte fra selgere. Dette er offentlige midler som skulle vært benyttet til å oppfylle Boligbyggs formål og viktige samfunnsoppdrag med å skaffe til veie boliger for vanskeligstilte i Oslo kommune.

– Saken har også svekket tilliten til at foretakets forvalter offentlige midler forsvarlig. Vi har satt i verk en rekke tiltak for å bedre ledelse, styring og kontroll i foretaket. Styret vil ha med seg rapportens innhold i fortsettelsen av dette arbeidet.

Kjøpsarbeidet ble stanset høsten 2017
– Kjøp av boliger ble stanset i oktober 2017. Spørsmålet om når kjøpsarbeidet skal gjenopptas og hvordan innholdet i mandatet da defineres, er en politisk beslutning.

Konsekvenser for tredjemenn
– Arbeidet med å sikre Boligbyggs posisjon og fremme eventuelle krav mot tredjemenn har pågått parallelt med Deloittes gransking, siden høsten 2017. Vi vurderer nå om det er innhold i rapporten som har betydning for dette møysommelige verdisikringsarbeidet.

En vanskelig sak for Boligbyggs mange medarbeidere
– Kjøpssaken har vært en stor belastning for foretaket. Boligbyggs medarbeidere jobber med et bredt spekter av oppgaver, og engasjerer seg daglig i Boligbyggs viktige arbeid med å sørge for at kommunale leietakere har trygge og gode hjem. Nå er det viktig for oss å ivareta våre ansatte i en tøff situasjon, opprettholde den daglige driften på godt nivå, og samtidig fortsette å iverksette nødvendige forbedringstiltak.