Marlen Aarem begynte som rørlegger og tok svennebrevet allerede i 2010.
Marlen Aarem begynte som rørlegger og tok svennebrevet allerede i 2010.

Som relativt nyutdannet BIM-tekniker i Caverion Norge startet hun med å holde kurs i BIM. I fjor tok hun steget fullt ut og etablerte BIM Prosjekt AS, et konsulentselskap hvor hun kan dra veksel på en bred erfaring fra ulike prosjekter innen byggebransjen.

– Jeg gleder meg til å gå på jobb hver dag. Det finnes veldig mange flinke folk med min bakgrunn jeg jobber sammen med. Flinke folk gjør meg flink. Vi deler kunnskap og erfaring, og alle tar ansvar, sier hun.

Så sent som i 2022 var Marlen Aarem prosjektansvarlig og satt med teknisk support i LK Systems, en av Nordens mest toneangivende VVS-leverandører. Mens hun arbeidet på dagtid studerte hun Klima, energi og miljø på kveldstid. Da hun var på en reunion for videregående skole kom hun i prat med en tidligere medelev som var i bransjen. Da ble hun nysgjerrig på Building Information Modeling (BIM).

Gjennom BIM skisseres digitale modeller av bygninger. Bygningen modelleres i 3D og skal dermed inneholde alle data og all informasjon som trengs for å prosjektere, bygge og vedlikeholde den. Bruk av BIM-modeller for prosjektering i bygg og anleggsbransjen har nesten blitt en bransjestandard.

– BIM studiet var intenst, utfordrende og lærerikt. Jeg fant ut at nettverk og samarbeid er viktig. Jeg så at det dessuten var en stor verdi å kombinere BIM og fagskoleingeniørutdanning. Det å få god oversikt, få kartlagt a til å i prosjektene, er alltid viktig. Man lærer veldig mye om prosjektets gang. Samtidig vil jeg aldri være utlært, selv om jeg har skaffet meg en bred bakgrunn. Det er viktig å være ydmyk til at man slett ikke kan alt, mener hun.

Liker rake pucker

Marlen startet imidlertid ikke rett på BM-studiet. Opprinnelig ville hun bli rørlegger og tok svennebrevet allerede i 2010.

– Det var litt tilfeldig at jeg ble rørlegger. Jeg er oppvokst i en praktikerfamilie, med blant annet en far som er tømrer. Det var trygt for meg å gå den yrkesveien. Jeg jobbet i Bravida i læretida og ble servicerørlegger. Et par år etter læra, kjente jeg at rørleggerjobben ble veldig tungt for kroppen. Den ville ikke være med på dette, så jeg måtte finne nye utfordringer.

Hun ville imidlertid ikke skifte bransje, miljøet var som en magnet.

– Ja, miljøet passer meg veldig bra. Det er rett-fram kommunikasjon, med bøtter av humor. Det finnes ikke bedre humor enn blant håndverkere, mener hun. Imidlertid følte hun til tider på at hun kjønnsmessig var i mindretall. Marlen hadde ikke egen skiftebrakke og måtte håndtere medarbeidere med litt ulike holdninger.

– Akkurat det med skiftebrakke blåste jeg i, men du merket at som eneste kvinne i flokken får du etter hvert tjukkere hud. Du blir tøffere av det, lærer stå opp for deg selv og innta din naturlige plass. Jeg fikk fort en posisjon som lillesøster. Samtidig var det noen utfordringer med kollegaer på pappas alder, som jeg lærte meg å ignorere, slik at jeg slapp så mye oppmerksomhet rundt kjønn.

Saken fortsetter under bildet:

På bildet ser vi Giacomo Hinna og Marlen Aaremjobber samarbeide om et BIM Prosjekt hos Symetri AS. 

Rørbransjen må våkne!

Virksomheten til Marlen, BIM Prosjekt, leverer i dag konsulenttjenester, med fokus på bygningsinformasjonsmodellering. Målet er å legge til rette for samhandling og informasjonsflyt i prosjekter. Oppdragsgiverne er blant annet entreprenører, rådgivende ingeniører, arkitekter, byggherrer, og leverandører i bygge- og anleggsnæringen.

– Prosjektene jeg er involvert i krever store krav til BIM. Mange tror det er innviklet å bygge etter modell, men det er fordi man ikke vet noe om det på forhånd. Egentlig er det en veldig praktisk og god måte å planlegge og bygge på, det er egentlig ikke så komplisert. En av mine hovedoppgaver er å skape forståelse av nytteverdien i prosjektene, sier hun.

En annen er å overbevise en konservativ bransje:

– Jeg opplever at rørbransjen tenker at de har brukt de samme metodene i mange år og vil fortsette med det, siden de føler det funker. Ofte er man mest opptatt av å unngå feil og mangler, samt hvor mye installasjonene koster. Kost-nytte vil selvsagt alltid være et tema, men det er langt verre hvis man må rive noe og bruke det på nytt fordi tegningene for eksempel var feil. Med bruk av BIM er det langt større muligheter for å redusere risikoen, sier BIM-gründeren.

– Vi vet vi kan klare å spare tid, penger og ressurser med et skikkelig kontrollverktøy, det er bare så synd det brukes i så liten grad. Jeg er overrasket over hvor lite som er skjedd de siste 15-20 årene. I rørbransjen sitter de på hver sin tue i stedet for å dele kunnskap og kompetanse om de beste løsningene. På disse områdene er det mye å jobbe med, mener Marlen.