Slukkeinstallasjoner ble eget fagområde i 2016, med eget krav til utdanning og erfaring. Problemet, er at det har manglet en veileder for prosjekterende, slik det lenge har vært for andre fagområder.

- I tillegg manglet en veiledning for samspill mellom fagområdene brannkonsept, slukkeinstallasjoner, brannalarmanlegg og ledesystem. Det har også manglet en fagdisiplinbeskrivelse forkortelse, slik f.eks. Rådgivende Ingeniør Brannsikkerhet (RIBr) har det.

Første utgave er tilgjengelig

Etter at styret i BFO Brann vedtok å få dette på plass, har en bred sammensatt gruppe jobbet frem et forslag som har vært til høring i styret og blant medlemmene. I desember 2021 ble veilederen ferdig og første utgave er nå tilgjengelig fra BFO Brann sine hjemmesider, som du finner i denne lenken.

Hjemmesiden fokuserer på samspill, risikoklasser, kompetansekrav, offentlig anskaffelse, tiltaksklasse, uavhengig kontroll i byggesak, ansvarsområde og grensesnitt i byggesak og ytelser for rådgiver i de forskjellige fasene en rådgiver kommer bort i.

- Målgruppen er rådgivere og ingeniører brann, arkitekt, ansvarlige søkere, innkjøps- og anbudsansvarlige, statelige-, fylkes- og kommunale organisasjoner, bygningseiere og entreprenører.

Behov for slokkestrategi

Krav til analyse ved fravik fra norsk standard, ved bruk av annen standard enn de norske og ved bruk av andre typer slokkeanlegg enn sprinkler, vies stor oppmerksomhet. Behovet for å ha en slokkestrategi basert på en slokkeanalyse, står sentralt i dette arbeidet, forteller Fedøy.  

- For å løfte kompetansen til rådgivere og entreprenører som er lei alle problemer som manglende kompetanse gir, har BFO Brann også besluttet å gjennomføre kurs i prosjektering av slokkesystemer. Dette er ikke et kurs i hydraulisk beregning eller etter en gjeldene standard, det er det andre som tilbyr, men et kurs i identifisering og oppfyllelse av krav i forskrifter. Det er en kjensgjerning at det gjøres alt for mange feil på dette området.

Kurset ser på hvilke krav forskrifter setter når man følger preakseptert ytelse, som er sprinkleranlegg, og når:

- det er fravik fra valgt standard, som utelatelse av sprinkling av enkelte områder
- det ikke er mulig å bruke norsk standard, da type bygning ikke er dekket av den
- det er et ønske å bruke andre typer løsninger, som f.eks. vanntåkeanlegg
- det skal brukes slokkeanlegg i brannklasse 4 bygg, som er f.eks. alle bygg over 16 etasjer

Andre krav

- Når annen type slokkeanlegg skal prosjekteres, stiller det helt andre krav til dokumentasjonsmetode, som er kalt analyse i TEK17. At andre typer slokkeanlegg enn sprinkler også har hatt krav til uavhengig kontroll i byggesak siden 2017, er det færreste som har fått med seg. Og som alle entreprenører vet; at dersom forskrift ikke følges, så betyr 5 års reklamasjonsfristen ingen ting da dette i prissippet er grov uaktsomhet - og dette er det ikke foreldelsesfrist på.

Fedøy forteller at kurset også ser på om når reduksjoner i andre ytelser kan legges til det faktum at det er installert slokkeanlegg. Mer informasjon om kurset finner du ved å klikke her.