En enebolig av normal størrelse og med innlagt gulvvarme kan spare opp til 80 prosent av husets oppvarmingsbehov med den rette bergvarmepumpen.

Nå viser Energimyndighetens test at bergvarmepumper har gjort store sprang i å bli mer effektive de de siste årene. Den nye testen sammenlignes med en tilsvarende som ble gjort av Energimyndighetens Testlab i 2006.

Energimyndigheten har testet åtte bergvarmepumper. Størst besparing gir bergvarmen i et hus med høyt energibehov, over 34 300 kilowattimer per år og at det er lagt inn gulvvarme.

De mest effektive bergvarmepumpene har der årsvarmefaktor på nesten 5, hvilket innebærer at huseiere for hver tilført kilowattime elektrisitet til varmepumpen, får ut fem kilowattimer varme.

Fem av varmepumpene har mellom 4 og nesten 5 i årsvarmefaktor (SCOP).

- For et hus med høyt energibehov betyr det en stor besparing og at investeringen nedbetales på kort tid, sier Anders Odell, prosjektleder på Energimyndighetens Testlab. Han ledet også testen som ble utført for åtte år siden.

Testene viser også betydningen av å dimensjonere varmepumpen etter huset virkelige effektbehov.

-En for stor varmepumpe senker årsvarmefaktoren og øker kostnaden for varmepumpen, sier Odell.

I løpet av disse åtte årene siden forrige test har også støyen blitt betydelig mindre. For flere av pumpene er lyden halvert.

En annen positiv utvikling er at varmetapet for å produsere varmtvann er redusert for flere av modellene, også dette halvert, ikke minst på grunn av at berederne er bedre isolert.

Men det er stor forskjell på de ulike modeller. Noen av bergvarmepumpene har fire ganger så stort varmetap som de beste.

– Snart får berederne økodesignkrav som gjør at de med store varmetap helt enkelt ikke blir tillatt å selge. Denne energimerkingen skal også gjøre det lettere for kjøperen å velge det mest effektive produjktet, sier Anita Aspegren, avdelingsjef hos Energimyndigheten.

Les den omfattende testen hos Energimyndigheten her.