Et vedfyrt hus som henter brensel i skogen like ved er objektivt sett det mest bærekraftige som finnes, selv om det måtte være noe dårlig isolert. Et byggs bidrag til klima og miljø handler med andre ord om langt mer, og i mange tilfeller om mye annet, enn selve bygningskroppen, slik det meste har dreiet seg om i Tek10.

- Vi ser nå at de store prosjektene går ut på å bygge passivhus, og det meldes inn rekordmange prosjekter der man vil rehabilitere bygg til passiv hus standard. Vi ser også at Enova fjerner støtten til nybygg. Konklusjonen må bli at  dette ruller av seg selv, sier Ferry Smits, rådgiver og seksjonsleder innenfor bygningsfysikk hos Rambøll.

Smits skal holde et foredrag om Kommende energiregler og utviklingsbehov på et Sintef seminar i Oslo 12.november.

Mange ulike behov
Tek10 har fokusert mest på selve bygningskroppen og dens kvaliteter.

- Målepunktet bør nå flyttes mer til energi levert, og ikke til netto energibehov, mener Smits, som har sett eksempler på at man har brukt store penger på i isolere og rehabilitere historiske bygg, mens det i realiteten har gått millioner av kilowattimer til å drive data-systemer bak i lokalene.

- Det er å begynne i feil ende. Bygg brukes meget ulikt og vi har mange klimasoner i Norge, sier Smits til Vvsforum.

Han peker også på ulike lokale energikilder. Et hus ved sjøen bør for eksempel kunne hente rimelig varme fra havet med varmepumpe, mens det andre steder passer å hente varme fra ved i skogen. Regnestykket kan ofte vise at en viss mengde isolasjon i kombinasjon med grønn fjernvarme eller bedre tekniske anlegg kan spare mer energi og gi mindre utslipp.

- Det er ikke alltid isolasjon gir verken mest spart energi eller miljøgevinst for den saks skyld, man bør heller søke det optimale og det lokale, sier Smits.

Neste Tek hvor?
Tek 10 går mot slutten, og det gjør også Rambølls rolle i å utarbeide et forslag til TEK 15 for Direktoratet for Byggkvalitet.

- Det har vært en nasjonal dugnad og en enorm heving av byggkvaliteten, og alt tyder på at dette har nådd sitt mål. At Enova nå fjerner støtte til nybygg med passiv hus er imidlertid et tegn i tiden, det viser at bransjen har tatt energi på alvor og at dette nå er godt innarbeidet, sier Smits, som med sitt budskap vil rette oppmerksomheten mot selve energibruken og energikvaliteten.

I mange tilfeller vil faktisk energibruk kunne overskygge beregnet energibruk i et hus.

Dette bør etter Smits mening også med i den nye forskriften, det er på tide å se på energibruken i hver enkelt bygg, optimalisere løsninger og forenkle beregninger slik at disse er mer tilnærmet virkelig forbruk.

- Målepunktet flyttes til levert energi, ikke til netto energibehov, og det bør også måles, sier Smits, som også peker på at det er mange typer bygg med ulike egenskaper, og ser fram til de nye reglene.