Standarden sørger for en enhetlig undersøkelse og skal bidra til at kjøper og selger har mest mulig informasjon og et godt beslutningsgrunnlag ved omsetning av en bolig. Det vil gi økt trygghet både for kjøper og selger.

NS 3600 Teknisk tilstandsanalyse ved omsetning av bolig ble utgitt 1. mai 2013. Standarden er tatt i bruk ved tilstandsanalyse og vurdering av bolig og brukt som underlag for boligsalgsrapporten, kurs og sertifisering. Nå begynner vi å få erfaring i bruk av standarden. Standard Norge har også mottatt kommentarer til den fra brukerne og på bakgrunn av det har komiteen bestemt å innsamle synspunkter og fatte vedtak om en eventuell revisjon av standarden. Dette gjøres på møte i komiteen 15. september.

Teknisk tilstandsanalyse
NS 3600 beskriver hva som skal undersøkes og rapporteres ved en bolig i forbindelse med salg og dekker både teknisk tilstand, elektrisk anlegg og branntekniske forhold. For hver bygningsdel eller forhold som skal undersøkes er det angitt en sjekkliste for hva som skal måles og ses etter, hva som er referansenivået (tilstandsgrad TG 0) og konkrete kriterier for fastsetting av henholdsvis tilstandsgrad TG 1, TG 2 eller TG 3. Disse er basert på kravene i NS 3424:2012 Tilstandsanalyse av byggverk - Innhold og gjennomføring, men utdypet og konkretisert i forhold til bolig.

Tilstandsanalyser basert på NS 3600 skal inneholde mest mulig utfyllende informasjon om:
•    boligens kvaliteter og mangler
•    hvilke utbedringer som eventuelt bør gjennomføres
•    hva dette vil koste

Standarden er først og fremst et verktøy for den bygningssakkyndige (takstmann) som gjennomfører tilstandsanalysen, men også underlag for en kontrakt med bygningssakkyndig i forhold til beskrivelse av tjenesten. For forbrukeren viser standarden hva som skal undersøkes, hvordan tilstandsgradene skal forstås og hva som skal inngå i egenerklæringsskjemaet.

Bred deltakelse fra bransjen
Bak NS 3600 står en bredt sammensatt komité med representanter fra de viktigste interessentene: myndigheter, forbrukere, rådgivere, takstbransjen, elektrobransjen, eltakstbransjen, universitet, forskning, byggsertifisering, eierskifteforsikring, eiendomsmeglere, eiendomsmeglingsforetak, representanter fra statlige og kommunale byggeiere og byggherrer.

Les mer om NS 3600 på egen fagside om standarden. Det er også utarbeidet en veiledning til standarden (publikasjon 742).

Kommentarer til standarden

Dersom du har synspunkter på standarden og konkrete forslag til forbedringer av den, har du nå muligheten til påvirkning gjennom å sende inn kommentarer. Frist er 1. september til prosjektleder Merete H. Murvold og ved å bruke vedlagte kommentarskjema.