Mange lærlinger får ikke den utdannelsen de har krav på ute hos bedriftene, mener våtrominstruktør og rørlegger Jon-Aril Hagen. 50-åringen er teknisk konsulent og oppmåler hos Rørentreprenørenes Oslo-kontor.

I fjor gjennomførte han og de andre kursinstruktørene i Rørentreprenørene 26 våtromskurs fordelt på 400 rørleggere og lærlinger.

Men, Hagen er bekymret; mange av lærlingene som kommer på kurs forteller om en svært ensformig og lite variert arbeidshverdag ute hos bedriftene.

Får ikke det de har krav på
– Nylig møtte jeg en rørleggerlærling som hadde gjennomført 1.500 timer med sprinkling. Det holder ikke. Hvordan skal du da bli en flink VVS-rørlegger? sier Hagen spørrende.

Vi møter den blide rørleggeren på Våtromsdagene som arrangeres i regi av Fagrådet for våtrom i Oslo.

Hagen brenner for rørfaget. Han er glødende engasjert. Det er herlig.

– Dessverre opplever vi ofte at mange lærlinger ikke har den grunnleggende kunnskapen når de kommer på våtromskurs til oss. Mange har ikke hørt om bjelkelag og plate på mark for å nevne noe. Det tråkkes for mye på store betongbygg. Da lærer du ikke det som skal til for å bli en flink VVS-rørlegger – og du får ikke den utdannelsen du har krav på.

Status med våtromsertifikat
I Oslo sliter de fortsatt med høy strykprosent. Likevel: Det nærmer seg rekordmange løpende lærlingekontrakter i Oslo i år med nærmere 350. Det er imponerende høyt.

– Jeg snakker med mange bedriftsledere om viktigheten at lærlingen får en variert arbeidsdag. Mitt inntrykk er at noen gjør noe med det – men flere må følge etter og ta ansvar. Jeg var heldig da jeg var lærling og fikk prøve meg på det aller meste innen faget. Det fikk jeg igjen for da jeg startet opp for meg selv noen år senere, sier Hagen.

Våtromskursene Hagen gjennomfører foregår over fire dager.

– Vi ser at våtromsertifikat henger høyt blant lærlingene. Det er Fagrådet for våtrom sin fortjeneste, sier Jon-Aril Hagen.