ABK AS påpeker at det er behov for rørleggere med bred kompetanseplattform et marked der det stadig skjer endringer, men alt i alt er Daniel Kristensen optimist på vegne av bransjen og fremtiden.Jon Henriksen

- På et generelt grunnlag ønsker vi å fastslå at det kan være utfordrende å finne en riktig fordeling av oppgavene mellom leverandør og installatør, sier administrerende direktør, Daniel Kristensen i ABK AS, som importerer og distribuerer varmepumper fra NIBE, Toshiba og Rhoss, til www.vvsforum.no.

Ikke tilstrekkelig
Daniel Kristiansen sier videre:
- Vi ser at de rørleggerne som oppnår suksess med varmepumper har en bredere kompetanseplattform, som inkluderer forståelse av automatikksystemer, elektro og selve varmepumpeteknikken.

For å holde kostnadene nede utfører de fleste installatører også en god oppstart og innstillinger uten behov for bistand fra leverandør. Både ABK og andre leverandører tilbyr bistand ved oppstart, men dette kan bli kostbart når det er mye reisetid involvert.

- Vi i ABK har 16 årsverk knyttet til teknisk support for våre kunder, men selv dette er ikke tilstrekkelig for å dekke etterspørselen på de mest hektiske dagene. Det er derfor viktig at installatører går på tilbudte kurs og er villig til å sette seg inn i installasjonsmanualer og bruker egenhjelpsmuligheter, som servicemanualer på Intranett.

Administrerende direktør Daniel Kristensen understreker at en rørlegger, som jobber med varmepumper, må kunne skifte et kretskort eller en føler etter behov.

Utvide tverrfagligheten
- Vi ser at mange rørleggere syns det er interessant å utvide tverrfagligheten og gjøre arbeidsoppgavene mer utfordrende. Det er snart installert en million varmepumper, så det er et stort behov for rørleggere med en bred kunnskapsplattform, derfor kan ikke installatørene skyve alle utfordringene over på leverandørleddet.

ABK-sjefen legger til at det blir mer og mer vanlig å knytte varmepumpen opp mot webbaserte overvåkningssystemer som varsler avvik og hvor loggingsfiler er tilgjengelig for fjerndiagnosering av installasjonen.

- De skjer mye endringer innen varmesystemer, så det er mange muligheter for de som vil satse. Det gjelder både leverandører og installatører, sier Daniel Kristensen.