Barometeret er lager av Vox, nasjonalt fagorgan for kompetansepolitikk. Undersøkelsen avdekker at 34 prosent av norske bedrifter har et udekket kompetansebehov.
 
- Arbeidslivet trenger ansatte med både master- og bachelor. Blant virksomhetene som sier de mangler kompetanse, sier halvparten at de trenger flere med høyere utdanning. Norge har dessuten en lavere andel med masterutdanning enn blant annet Sverige og Danmark, sier direktør Gina Lund i Vox.
 
Rapporten beskriver at behovet for flere ansatte med yrkesfag er klart størst blant bygge- og anleggsvirksomhetene.
 
Det er de virksomhetene som har mange ansatte med yrkesfag fra før, som i størst grad sier de tror de trenger flere. Behovet er relativt likt på tvers av virksomhetsstørrelse.
 

De aller største virksomhetene, de med over hundre ansatte, skiller seg imidlertid ut ved at en del virksomheter tror de trenger færre ansatte med yrkesfag.
 
Rapporten viser også behovet for ansatte med yrkesfag i hvert enkelt fylke. Man ser at Finnmark skiller seg ut som det fylket som i størst grad trenger flere ansatte med yrkesfag innen to år. Oslo er det fylket som i minst grad trenger dette. Resultatene gjenspeiler næringsstrukturen i Oslo.
 
Oslo er underrepresentert med næringer som i størst grad trenger flere ansatte med yrkesfag, og overrepresentert med næringer som i minst grad trenger det.
 
Samsvar i behovet for yrkesfag og fagskoleutdanning
 
Resultatene for fagskoleutdanning samsvarer i stor grad med resultatene for yrkesfag. Vox velger likevel å beskrive resultatene for fagskoleutdanning, siden denne utdanningen har fått relativt stor oppmerksomhet den siste tiden.
 
Eksempler på dette er en offentlig utredning – NOU 2014: Fagskolen – et attraktiv utdanningsvalg – som ble levert i desember 2014, og som nå blir fulgt opp med en stortingsmelding om fagskolene som skal leveres høsten 2016. Partene i arbeidslivet har ved flere anledninger signalisert at de er opptatt av fagskoleutdanning, påpeker rapporten.
 
Vox viser også virksomhetenes behov for ansatte med fagskoleutdanning, fordelt på næring.

Som ved yrkesfag er det bygge- og anleggsvirksomhetene som i størst grad har behov for ansatte med denne utdanningen. Behovet er samtidig en del mindre enn behovet for yrkesfag. Denne næringen skiller seg heller ikke i like stor grad fra de øvrige næringene, slik den skiller seg ut når det gjelder behovet for yrkesfag.
 
Behovet for fagskoleutdanning er imidlertid jevnt over litt mindre enn behovet for ansatte med yrkesfag også blant disse næringene.

At behovet er såpass likt, henger antageligvis sammen med at fagkompetansen man får gjennom henholdsvis yrkesfag og fagskoleutdanning, i en del tilfeller kan være lik. Fagskoleutdanning bygger på videregående opplæring eller tilsvarende, og er yrkesrettet, slik yrkesfagene på videregående skole er det.
 
Som tilfellet var ved både høyere utdanning og yrkesfag, er det de virksomhetene som i stor grad har mange fagskoleutdannede ansatte fra før, som oppgir at de trenger flere fagskoleutdannede innen to år. Det er noen forskjeller basert på bedriftsstørrelse.

 
De aller største virksomhetene ønsker i større grad enn de aller minste flere fagskoleutdannede. Men det er også en del større virksomheter som ser for seg at de trenger færre fagskoleutdannede.
 
– Omstilling er normalen i norsk arbeidsliv. Vi må styrke vår kompetanse, og det betyr at vi alle må være åpne for både nye oppgaver og mer og ny kunnskap. I tida som kommer vil Norges konkuranseevne avhenge mye av hvor god kompetanse vi har og hvordan vi klarer å utnytte den, sier direktør Gina Lund i Vox.

Les mer om hvilke kompetanse norske bedrifter trenger i Vox-barometeret 2016 på vox.no.