Et av firmaene som arbeider med dette er Niprox Technology AS i Florø. Salgssjef Roy Olav Austbø forklarer problemstillingen slik:
- Som oftest er vannkvaliteten i varme- og kjøleanlegg som har vært i drift noen år, så dårlig at det fører til betydelig redusert energieffektivitet i anleggene. Årsaken er korrosjon, som fører til for høy energibruk i bygget.

- Hvordan finner man ut av tingenes tilstand, Austbø?
– Vannkvaliteten kan fastsettes ved å gjennomføre kvalitetsanalyser, som vider gir svar på hvilke tiltak som settes i gang.

I sin brosjyre beskriver Niprox problemene nærmere: ”Slam i vannbærende anlegg oppstår som følge av at korrosjon skaper metalloksider som magnetitt (Fe304) og hematitt (rødrust Fe203). Disse felles ut der vannet har lav hastighet.
Partikler vil også skape erosjonskorrosjon (slitasje) i pumper, bend og ventiler der hastigheten er stor. Resultatet er sirkulasjonsproblemer i systemet og nedsatt effekt.

Når det varmesystem ikke avgir den energien som det er dimensjonert for, kan problemene bli mange og økonomien dårlig. Et slikt varmesystemtaper my7e effekt og resulterer snart i at bygget må varmes opp av annen energi. En annen økonomisk konsekvens er verditapet som kommer av slitasjen.

I kjølvannet av disse problemene kommer følgekostnader ved lekkasjer som oppstår på grunn av korrosjon.

- Hva skal jeg så gjøre når jeg oppdager at mitt vannbærende varmeanlegg lider av alle disse skavankene, Roy Olav Austbø?
– Niprox’ løsning er å gå til kildene til korrosjon og slam. De store syndebukkene her er oksygen og partikler, som vi fjerner effektivt med Niprox-teknologien. Denne teknologien holder slitasjeproblemene borte i nye anlegg, og har oppsiktsvekkende effekt i eksisterende anlegg. Resultatet av vår prosess er at oksygen og partikler fjernes, slik at pH-verdien justeres og korrosjonen stopper. Resultatet blir renere vann og driftssikre anlegg med betydelig lengre levetid. Niprox er brukt i mer enn 400 anlegg i Norge.