Etter en grundig gjennomgang av sine lufthavner har Avinor identifisert en rekke enøk- tiltak som årlig vil gi en besparelse på 12-15 mill NOK. De fleste av tiltakene skal være gjennomført innen nyttår.

Gir energigaranti
Å drive lufthavner har tidligere handlet mest om å ivareta sikkerhet og sørge for punktlighet. Nå har Avinor lagt en ekstra dimensjon til sin daglige drift. Avinor eier og driver tilsammen 46 lufthavner.

Avinor har engasjert AF Energi & Miljøteknikk til å ta for seg de 12 største flyplassene, unntatt OSL, som er i en ombyggingsfase. AF EMT har gjennomgått de fleste av lufthavnene og er godt i gang med å implementere tiltakene som skal til.

- Dette har vært et spennende prosjekt med mye nytt å lære. Vi har som vanlig snudd hver stein og funnet en rekke områder der Avinor kan spare mye energi, penger og ikke minst miljø. Som en del av avtalen har vi gitt de en energigaranti, som sier at Avinor kommer til å spare minst 23 %, siden de har bestilt nærmest samtlige av våre tiltaksforslag. Trolig vil vi se enda bedre tall til slutt, sier prosjektdirektør Ola Lindh hos AF Energi & Miljøteknikk, som har jobben med å lete etter energilekkasjer og sørge for at tiltakene gjennomføres.

Hvis ikke garantien oppfylles får AF EMT svi på pungen, men det vanker også bonus om man klarer å presentere bedre tall enn forutsatt.
- Vi utfører dette løpende på EPC kontrakter, vi er snart i mål med Svalbard og Sola og kan gi eksakte tall, men det ser ut til at det vil dreie seg om en årlig energireduksjon på 15-20 GWh totalt, sier Lindh til Vvs-Forum.

De fleste av prosjektene har en gjennomsnittlig inntjeningstid i underkant av 6 år, etter Avinors ønsker.

Sand og gjennomtrekk
Lufthavner har en rekke særtrekk og unike beskaffenheter, der passasjerdelen og de tekniske anleggene betraktes hver for seg. Blant annet har man et omfattende varmlager for sand som brukes til strøing av rullebanene vinterstid. Her kan det ryke med store mengder energi om man ikke tenker energiøkonomi.

- Et annet område der det er mye å hente er alle åpningene i en lufthavn. Mennesker og bagasje går ut og inn hele tiden, og passer man ikke på kan gjennomtrekk tømme bygningene for varme, ikke minst i et land som Norge. Her er det ikke snakk om tetting med fugeskum, men å stanse store luftstrømmer og se dette i sammenheng med ventilasjon og inneklima, forklarer Lindh.

Det er ikke forventet noen ekstra kostnader på bemanning i forbindelse med tiltakene, men det vil være naturlig for driftsledelsen å holde et ekstra øye på energibruken.

- Et av de viktigste tiltakene er å få på plass et system som til enhver tid forteller om energibruken, slik at man får en tilbakemelding på hvor man ligger. Bevisstgjøring er viktig, ved siden av oppfølging og opplæring, i årene som kommer skal vi følge Avinor opp og sikre at alle investeringer gir maksimalt utbytte, sier Lindh.

Et annet område der man forventer gevinst ved de mindre flyplassene er å tilpasse energibruk til aktiviteten. For mange mindre lufthavner er det typisk et eller to fly om morgen og kveld, mens det i mellomtiden er stille. Her er det absolutt mulig å tilpasse energibruken mer til de korte periodene, og regulere driften etter hva som er behovet.

Ved siden av de nevnte tiltakene er en rekke andre små og store tiltak som bidrar til resultatoppnåelsen.