Dette vil Ap endre, skriver avisen Klassekampen. Ap vil med loven i hånd kreve at bygningsarbeidere må ha dokumentert fagkunnskap.
Johansen sier forslaget om å kreve fagbrev først og fremst handler om å sikre fagligheten i bransjen.

- Vi må få tilbake respekten for fagkompetansen igjen. Men det handler også om å motvirke sosial dumping. Det er en enorm bevegelse av arbeidskraft i dag. Hvordan skal norske firma med fagarbeidere kunne konkurrere med polske ufaglærte som bor ti mann per brakke?

- Er dette bare proteksjonisme?

- Nei, det vil jeg avvise. Polakker og latviere er også ofte dyktige fagfolk. Det vi snakker om er å få dokumentert fagkompetansen, så man ikke bare kan dumpe prisene ved å bruke ufaglærte.

- Kan et slikt forslag være problematisk innenfor EØS-avtalen? spør Klassekampen.

- Det kan være, men det handler også om politisk kamp. Det er alltid krefter som ønsker mest mulig fri flyt.

Byggenæringens Landsforening, NHO-foreningen for byggebransjen er svært positive til ideen.

- Dette er et forslag som vi har jobbet for i flere år. Det skal stilles kompetansekrav og krav til kvalifikasjoner i næringa. Nå er det fritt fram for hvem som helst å drive i deler av markedet. Utviklinga vi ser er at det er en del landeveisrøvere som farer rundt fra prosjekt til prosjekt.
Mange jobber svart, og mange leverer dårlig håndverk, sier administrerende direktør Jon Sandnes.

Han mener den enkleste løsningen er å kreve fagbrev av alle som skal drive i bransjen.

- Det er enkelt og gjennomførbart. De små bedriftene som har jobbet i mange år, men ikke har fagbrev, vil kunne tilbys å få godkjent realkompetansen og ta fagprøve. Dyktige håndverkere vil kunne få godkjenning.

Men han har en utfordring til Ap:
- Deres egen regjering la nylig fram forslag til forenkling til Plan- og bygningsloven. Der avviste de et slikt krav. Det er en avvisning som er vanskelig å forstå. Det er en stor utfordring for oss som ønsker en livskraftig byggenæring. Ap må snakke med kommunaldepartementet og ta den interne kampen, så vi kan få en ordning som er i tråd med Tjenestedirektivet i EØS.

Like positiv er ikke Høyres arbeidslivspolitiker Torbjørn Røe Isaksen.

- Jeg stusser litt over at det kommer mange valgkamputspill nå som verken er forankra i det regjeringen har lagt fram eller jobbet med, eller i Aps program. Det gjør at jeg er litt mindre sikker på hvor mye handlekraft regjeringen eller Ap vil sette bak dette, sier han.

Raymond Johansen er for øvrig fagutdannet rørlegger, og da han fylte 50 år i februar 2011 skrev DN.no at han er Norges mektigste rørlegger.