I Ulsholtveien 31 på Furuset skal Stiftelsen Betanien bygge 30-40 utleieboliger. Furuhuset, som står på tomten i dag, skal rehabiliteres og inndeles i leiligheter. I tillegg planlegges nye leilighetsbygg på tomten. Prosjektet skal bidra i boligutviklingen i Bydel Alna, og unge mennesker som vil etablere seg på Furuset er hovedmålgruppe for boligene.

- God morgen Alna er ikke bare et konsept for energieffektive nybygg, det er også en elegant utnyttelse av eksisterende bebyggelse. Vinnerprosjektet klarer på en forbilledlig måte å videreføre dagens grønne kvaliteter samtidig som plasseringen av nybygg på tomten skaper nye, lune uterom. Dette grepet gir en fin inndeling mellom private og felles oppholdsarealer, sier Ulla Hahn, jurymedlem og fagrådgiver i FutureBuilt.

Furuset-ungdom ønsker å bli boende
Hovedmålet for konkurransen har vært å oppnå gode planfaglige og arkitektoniske svar for en klimavennlig bruk av eiendommen, og med fleksible boligløsninger innenfor en økonomisk ramme tilpasset det lokale husleienivået. Kartlegginger viser at Furuset-ungdom ønsker å bosette seg på hjemstedet, men at det er underskudd på leiligheter de har råd til. Målet er at både single og par, med og uten barn, skal få mulighet til etablere seg i bydelen.

Massivtre, solvarme og sykkelpool
Vinnerprosjektet foreslår prefabrikkerte elementer i massivtre i alle hovedkonstruksjoner, innovativ gjenbruk og bruk av lokale aktører. Furuhuset oppgraderes energieffektivt, og tak og vegger på nybyggene skal utnytte solenergien. Egen sykkelpaviljong med verksted og sykkelpool ved hovedinngangen inviterer til å bruke sykkel.

Fire team har konkurrert
Fire team har konkurrert om førstehjemsboligene. Alle forslagene viser et bredt spekter av muligheter og gir interessante innspill til utbygger. Følgende team har deltatt i konkurransen:
•Team 1 med ”God morgen Alna” (PDF)
Haugen/Zohar Arkitekter AS v/Marit Justine Haugen
Steinsvik Arkitektkontor AS v/Odd Karl Steinsvik
Dronninga Landskap AS v/Randi Momrak
•Team 2 med ”Future-Z” (PDF)
Arkitektkontoret Gasa AS v/Elin Hellem
Gullik Gulliksen Landskapsarkitekter AS v/Gullik Gulliksen
•Team 3 med "Bykubesong" (PDF)
April Arkitekter AS v/Kjersti Hembre
Studio hp AS Landskapsarkitekter AS v/Hettie Pisters
Jan Martin Bang Miljøråd v/Jan Martin Bang
•Team 4 med ”Future Lived” (PDF)
MAD AS v/Kyrre Sundal
Østengen & Bergo Landskapsarkitekter mnla v/Kari Bergo
Rambøll Norge AS v/Ferry Smits

Klimavennlig på Furuset
Å bli et forbildeprosjekt i FutureBuilt har vært et kriterium i konkurransen. I Oslo er Furuset valgt som kommunens satsningsområde for klimavennlig byutvikling i FutureBuilt-programmet, og her skal det også realisere flere forbildebygg. Ulsholtveien 31 kan bli det første boligprosjekt som settes i gang. 

Om konkurransen
Stiftelsen Betanien mottok hele 30 søkere om prekvalifisering til konkurransen om førstehjemsboliger på Furuset i Oslo. Oppdragsgiver var meget fornøyd både med antall søkere og den høye kompetansen de viste. Av den grunn var evalueringen vanskelig, og man valgte til slutt å ta med 4 firmaer/team i stedet for 3 som opprinnelig tenkt. Befaring og seminar for de 4 deltagerne ble holdt 28. august. Konkurranseperioden var fra 28. august til 1. november.

Kilde. futurbuilt.no