Andenæs VVS har klart å kapre mange spennende prosjekter i hovedstaden, og har god utvikling i en bransje der resulatene varierer stort. Ved siden av å levere gode prosjekter, er en viktig del av strategien å sikre seg gode rørleggerkrefter for framtiden. For å klare dette vier man opplæringen god plass.

- Vi har ingen faste inntak av lærlinger, men vi ser lærlinger som en ressurs og en investering i framtiden. For tiden har vi tolv lærlinger hos oss, og akkurat nå har vi behov for ytterligere tre lærlinger, og vi har fått inn mer enn t søknader om lærlingplass, dermed kan vi plukke ut de vi tror passer best, sier Irina Skadsheim, som har ansvaret for å følge opp lærlingene hos Andenæs VVS.

Saken fortsetter under bildet:

Prosjektleder Jonas Gustumhaugen foreleser over snøsmeltanlegget på Stabek Stasjon mens lærlingene lytter, og stiller spørsmål.

Vilje til å lære
Det man først og fremst ser etter av egenskaper er læringsvilje, nyskjerrighet og evne til å arbeide ansvarlig og selvstendig.
- Vi bruker også mye tid på den enkelte i startfasen, vi sørger for at de føler seg sett og tatt på alvor, og vi forteller tydelig hva vi forventer: Vi passer også litt på å gi de en myk start, slik at de føler mestring, sier Skadsheim.

Ikke sjelden har man elever utplassert fra skolene, dette er en god løsning, da vet man litt mer om den enkelte person når det blir snakk om lærlingeplass.
- Å ha lærlinger er veldig viktig for oss, vi ønsker å gi folk en god skole, og gjør alt vi kan for at de skal lykkes, jeg synes det er mye flott og lærevillig ungdom, vi gjør alt vi makter for å gjøre stolte rørleggere av dem, sier Skadsheim.

Årlig seminar
En fast årlig seanse for lærlingene er en fagreise for alle lærlingene med båt til Kiel. Her inviterer man med leverandører i bransjen til å være med å bidra et lite skjerv, samtidig som at deres produkter blir en del av opplegget. På båten er det full rulle med kurs i bruk og montasje av ulike systemer, der man får testet hva man kan på dagens løsninger.

- På forhånd har vi også ulike opplæringsmøter med leverandører, og når vi er ombord er det hard jobbing. Vi deler opp i grupper og konkurrerer på både tid og kvalitet. Det er veldig hyggelig og turen sveiser lærlingene sammen som gruppe, det er naturligvis en sosial dimensjon ved reisen også, forteller Skadsheim.

Man forsøker til enhver tid å ha så mange lærlinger som mulig, og når man har prosjekter der arbeidet ligger til rette, forsøker man å finne plass for en lærling, og det hender man tar inn voksenlærlinger også.

- Alder er ingen hindring for å bli rørlegger, det handler mest om interesse for faget og egen motivasjon, sier Skadsheim.

Improviserer
I forbindelse med nylig ferdigstilt arbeid på Stabekk Stasjon benyttet prosjektleder Jonas Gustumhaugen muligheten til å troppe sammen alle sine lærlinger, for å gi de en grundig gjennomgang og en times undervisning på et snøsmeltenlegg basert på grunnvarmepumpe.

- Flere av våre lærlinger deltar for tiden på prosjekter med fornybare energikilder som varmepumper, som det forøvrig fortsatt er et stort marked for.  Her har vi nettopp bygget et stort og visuelt tilgjengelig anlegg, og vi benytter anledingen til å gå gjennom de ulike komponentene og vise de et godt planlagt og vel utført anlegg, sier han til VVSforum.

Alle deler av anlegget blir grundig gjennomgått trinn for trinn, alle sider av faget belyses, fra hvordan energibrønner bygges og helt fram til hvordan varmeslyngene legger på perrongen.

- Rørlegging er et selvstendig og allsidig yrke der det er krav til tid og kvalitet hele veien, og jeg synes lærlingene plukker opp ting veldig fort, å se ferdige prosjekter som dette er viktig, de ser selv hva det handler om, vi snakker både teori og praksis, som for en rørleggere er to sider av samme sak, sier Gustumhaugen.