- NVE ser alvorlig på at beredskapen hos Hafslund Varme ikke er tilfredsstillende. Hendelsen i vinter medførte at deler av hovedstaden var uten fjernvarme i en lengre periode. Selv om Hafslund ikke var skyld i selve lekkasjen, har tilsynet avdekket flere alvorlige avvik. NVE har nå gitt pålegg om retting av avvik slik at langvarige avbrudd i forsyningen kan forebygges i fremtiden, sier avdelingsdirektør for tilsyn og beredskap i NVE, Ingunn Åsgard Bendiksen.

Tilsynet avdekket bl. a. mangler ved selskapets risiko- og sårbarhetsanalyser. – Disse analysene må gjennomgås, og konkret stiller vi krav om at risiko for lekkasjer i sveiseskjøter og tap av store mengder vann skal inngå i analysen, sier Bendiksen.

- Videre har ikke virksomheten en reparasjonsberedskap som gjør det mulig å prioritere kunder ut fra hensynet til liv og helse, og samfunnskritisk virksomhet. NVE pålegger derfor selskapet å utarbeide en oversikt over kundene som er tilknyttet de ulike delene av rørnettet med dette for øyet, sier Bendiksen.

Andre funn i tilsynet er mangler ved beredskapsplanleggingen, brudd på varslings- og rapporteringsplikten til NVE og mangelfull informasjonsberedskap. Hafslund har også fått avvik på internkontrollsystemet, transport, sikringsplikt og beskyttelse av sensitiv informasjon om energiforsyningen.

Sist NVE gjennomførte tilsyn med Hafslund Varme var i mai 2013 etter avbrudd i forsyningen til Bjørndal i bydel Søndre Nordstrand i 2012. I desember 2013 ble NVE informert om at alle avvik etter dette tilsynet var lukket.

Stansen i fjernvarmeforsyningen varte totalt i 48 timer og 10 minutter fra 12. februar kl 14:20 til 14. februar kl 14:30, og skyldes brudd i et rør i Akersgata, og to påfølgende rørbrudd i Storgata, og i krysset Bernt Ankers gate og Torggata. Rørbruddene førte til at deler av Oslo, inkludert sentrum, var uten fjernvarme. Hendelsen berørte i følge Hafslund 29 380 boenheter. Både sykehjem, barnehager, næringsbygg og statsforvaltningen som departementer og Høyesterett ble rammet.

Last ned endelig vedtak om retting og tilsynsrapport. (PDF)