Økende fokus på gode SFP-tall, lavt energiforbruk og CO2 fotavtrykk har gjort at vifteprodusentene tar stadig mer avanserte metoder i bruk for å konstruere vifter i tråd med moderne krav. Særlig innen aksialvifter har det skjedd en betydelig utvikling på feltet.

Vifter og Miljø kunne under VVS-dagene slippe en spennende nyhet, som dreier seg om en serie aksialvifter med lavere energiforbruk og dermed også lavere CO2 fotavtrykk.
- Dette er nytt av året, og denne viften bruker 27 % mindre energi enn klassiske modeller i denne utførelsen, det er et stort framskritt, forteller Andreas Solrud til VVS Forum.

Aerodynamikk
I jakten på å skape en enda mer perfekt maskin for å flytte luft har altså Fläkt Woods kommet opp med en ny modell serie, kalt JMv Aerofoil.
- Dette er en helt innkapslet vifte som er enda mer spisset designmessig. Det er særlig hentet mye på mindre avstand mellom blader og vegg innvendig, sier Solrud.
Som vanlig er rotorbladene kontrollert med 3D røntgen, for å luke bort mikroskopiske uregelmessigheter, i tillegg er de individuelt balansert.
- Det blir mye likt balansering av hjul på en bil, det sørger som kjent for energimessig perfeksjon, og  som en konsekvens av alle egenskapene denne viften er utstyrt med, er den aerodynamiske virkningsgraden tatt helt opp til 82 %, det betyr svært lite tap gjennom friksjon, forklarer Solrud.

Rotorbladene er laget i presstøpt aluminium og viften kommer også i ulike brannklasser.

Montasjevennlig
Rotorbladene er montert på viftehjulet på en måte som tillater justering av rotorbladenes vinkel, dermed blir den også fleksibel i forhold til ytelse.
- Designet er skapt ved å ta i bruk en avansert ”VCC”-teknologi, som benytter seg av «high twist blad», som handler om en rekke detaljer i viftebladene, i sum handler det om en aerodynamiskt optimalt utformet hele, som også inkluderer en ny form på selve viftehjulet, forklarer Solrud.

Viftene er utstyrt med to-stegs ledeskinner for de større modellene, og muligheter for
for å vende rotorbladene betyr at man kan redusere driftskostnadene.
- Alle disse egenskapene bidrar til å senke årsviftekostnadene (SFP), noe som fører til lavere driftkostnader. Energivennlige vifter er kommet for på bli, og disse er i tillegg svært installasjonsvennlige. Modellen er tilgjengelig i 11 størrelser, fra 315 mm til 1000 mm og inntil 100 000 m3/time, forteller Andreas Solrud ved Vifter og Miljø.