Råvaremangelen fører trolig til at prisene stiger med opptil 30 % i løpet av 2021. Foreløpig ser det ut til at en løsning på situasjonen kan la vente på seg..

Morten Østebø i Ahlsell. Foto: Ahlsell.[/caption]

— Vi informerer bransjen om dette nå, slik at entreprenørene ikke går på store smeller utover året. Ingen vet når prisene vil stabilisere seg igjen. Rådet vårt er derfor å ta høyde for at produktene kan bli 30 % dyrere til sommeren når du inngår kontrakter på langvarige prosjekter, forteller Morten Østebø, markedssjef for VA i Ahlsell.

Sammensatt bilde fører til mangelen
Østebø har tett dialog med flere leverandører. Du kan lese hva VPI-Kingspan Water and Energy, Hallingplast, PAM Norge og Pipelife tenker om situasjonen lenger ned i teksten. Østbø opplyser at råvaremangelen vil påvirke prisene på flere produkter og nevner både rør, fiberduker og kummer som eksempler.

— Den reduserte tilgangen skyldes flere faktorer, som høy oljepris, driftsforstyrrelser i råvareproduksjonen, etterdønninger fra den første korona-bølgen og at høyere etterspørsel fra andre verdensdeler påvirker prisene, sier Østebø.

Leverandørene selv peker også på et sammensatt bilde av årsaker for det uvanlige prishoppet. VPI-Kingspan Water and Energy AS leverer blant annet GRP-produkter til norsk VA-bransje. De er avhengige av resin og fiber for å fremstille sine produkter, og trekker blant annet frem prisene på containerfrakt som en årsak.

— Prisene på resin og fiber øker som regel på vinteren og synker utover våren. Nå fortsetter prisene å galoppere oppover. Prisen på containerfrakt fra Kina har økt med 300 %. I tillegg øker bruken av fiber kraftig i Kina siden landets vindmølle-satsing har fått statlige tilskudd. Prisen på fiber er nå forespeilet å øke med hele 40 % i løpet av våren, mens prisen på resin allerede har økt med rundt 70 %, sier Morten Johannesen, General Manager Nordic i VPI-Kingspan Water and Energy AS, som sier han aldri har sett en lignende prisstigning.

Stengte fabrikker
Pandemien spiller også en rolle i prisutviklingen. Råmaterialet resin, som brukes i polyester, produseres i Sør-Amerika – en verdensdel som har vært preget av mange nedstenginger av både landegrenser og fabrikker.

I Asia har deler av industrien startet gjenåpningen. Norske Hallingplast leverer rørprodukter i PE (polyetylen) og PP (polypropylen), og merker at etterspørselen etter råmaterialene overgår tilbudet.

— Vi bruker Polyetylen og Polypropylen til å lage plastrør. Fabrikkene som produserer dette har lenge hatt driftsproblemer, og etterspørselen har vært langt høyere enn fabrikkene har klart å levere. Det påvirker prisene, sier Sverre Tragethon, salgs- og markedssjef i Hallingplast.

Startet i fjor
Hallingplast oppdaget tendensen til prisøkningen i desember 2020, sammen med flere andre leverandører. For rørprodusenten Pipelife startet utfordringene allerede i oktober i fjor.

— Siden oktober har vi opplevd en utfordrende råvaresituasjon for PVC med lav tilgjengelighet og sterkt økende priser. Ved inngangen til året forverret situasjonen seg kraftig, og gjelder nå også for alle plastråstoffene vi bruker. Noe av den samme effekten ser man på andre råvarer som stål og kobber, hvorav sistnevnte fører til sterk prisøkning på kabler til våre ferdigtrekte produkter, forteller Jørn Fragge, salgs- og markedsdirektør i Pipelife.

Råvaremangelen rammer ikke bare plastprodukter – også støpejernprodukter vil øke i pris. Støpejernrør-giganten PAM Norge opplyser at også deres rør kan øke i pris fremover.

— Det er i hovedsak stålprodusentene som får den store smellen, men vi ser at nødvendige råvarer som malm også øker i pris. Det betyr en prisøkning på støpejernsrør, sier Roger Sønsteby salgsdirektør i PAM Norge.

Påvirker ikke tilgjengelighet
Sønsteby legger til at støpejernsrør vil være fullt tilgjengelig fremover. Andre leverandører opplyser opplyser om at prisøkningen så langt ikke har påvirket tilgjengeligheten på produktene deres.

— Så langt har vi klart å være leveringsdyktige. Vi jobber aktivt gjennom verdikjeden fra råvareinnkjøp til produksjonsplanlegging for å sikre tilgjengelighet på alle våre produkter, sier Fragge i Pipelife.

Produksjonen går foreløpig som normalt hos de fleste VA-leverandørene, og grossistene vil fortsatt være prioriterte kunder – slik at produktene er tilgjengelige for bransjen.

Ta hensyn til forventet prisøkning
Østebø forteller at Ahlsell har fått varsel om prisøkninger fra 15 til 30 prosent. Rådet er derfor å være tidlig ute med bestillinger – og å ta hensyn til prisøkningen når du inngår langsiktige kontrakter.

— Mitt råd til alle er å ta høyde for en kommende prisøkning mens du kan, slik at prosjekter ikke ender med tap, avslutter Østebø.