Åsane Rørleggerservice ble etablert i 2016, og tilbyr et bredt spekter av tjenester til både private og bedrifter i Hordaland. Det omfatter områder som: Bygging og reparasjon av varmeanlegg i nybygg eller ved rehabilitering av eldre bygg. Nybygging og rehabilitering av sanitæranlegg. Rørleggertjenester i forbindelse med nybygg eller modernisering av hus, hytter, industribygg og andre næringsbygg. Montering og service på varmepumper.

Mjåtveit legger ikke skjul på at det kan bli mange lange arbeidsdager, og at «fridager» ofte benyttes til planlegging og administrativt arbeid. Men det lever han godt med.

- Det blir jo mer en livsstil enn et arbeid. Men jeg stortrives med faget og jeg elsker å være ute i felten å skru og å drive verdiskapning. Jeg har hatt flere ansatte tidligere, men opplevde at mye av min egen tid gikk til ikke-operativt arbeid. Nå kan jeg konsentrere meg fullt og helt om faget. Det passer meg perfekt. 

Gode samarbeidspartnere

Han trekker fram det fine miljøet blant de øvrige, små rørleggerbedriftene i Bergen og omegn som en av nøklene til at det både er mulig og langt fra ensomt å drive alene.

- Vi treffer hverandre daglig hos grossistene, og vi snakkes jevnlig på telefonen. Er det en som har rolige dager, mens en annen trenger et par ekstra hender – for eksempel til å montere noen bad -, stiller vi opp for hverandre. Alle vi som samarbeider på denne måten er medlemmer av VVS Eksperten, som binder oss enda tettere sammen.

Mye av arbeidstiden går for tiden til VVS-arbeid i nye boliger, som er et privilegium i en tid hvor byggebransjen generelt sliter og mange prosjekter er lagt på is.

- Vi har mange prosjekter for en stor aktør som bygger eneboliger og flermannsboliger, som jeg vil anslå utgjør i overkant av 70 prosent av omsetningen min. I tillegg har jeg avtale med en barnehageaktør og borettslag, noe som gir jevnlige oppdrag. Det er veldig betryggende å ha slike relasjoner, og jeg har full ordrebok både for i år og det meste av neste år. Slik har det egentlig vært hele tiden, så det har absolutt sine fordeler å være en liten aktør.

- Men det betinger selvsagt at du leverer god kvalitet, legger han til.

Mjåtveit er glad for at han slipper å bevege seg inn på det store prosjektmarkedet, der er kampen om oppdragene beintøffe og marginene knappe.

- Mange er tvunget til å påta seg oppdrag mest for å holde ansatte i aktivitet, og priser seg svært lavt for å få oppdragene. Det er uheldig for bransjen på sikt. 

Mener regelverket fungerer godt

Åsane-karen har for lengst registrert de mange diskusjonene i bransjen om årsakene til de mange vannlekkasjene, og at mange mener at regelverket både er fordyrende og komplisert og bidrar til frustrasjon blant rørleggere. Selv merker han fint lite til det i sitt daglige arbeid.

- Lekkasjestoppere er det mange meninger om, men jeg har ikke opplevd noen problemer. Jeg mener vi har et velfungerende regelverk, som både gjør nytten og er enkelt å forholde seg til.

At vannskadestatistikken øker, mener han først og fremst er forårsaket av økt innsamlet data enn tidligere.

- De rørlekkasjene jeg har tatt hånd om i servicemarkedet, handler ikke om slurv fra rørleggere, men om kobberrør på kveil lagt på 80 og 90-tallet. Altså elding av gamle produkter. Jeg tror vi vil få ett bedre bilde om noen år, siden Finans Norge nå samler vannskadestatistikken ganske så detaljert. VASK (finansnorge.no). I 2023 var det 109 920 registrerte vannskader. Håndtverkerfeil var 5972, men husk nå at dette gjelder registrerte vannskader, dvs at utett membran på tak eller bad også føres her.

Satser på det trygge og kjente

Å bruke faste, kjente leverandører av synlige produkter, er også en viktig suksessfaktor for Åsane Rørleggerservice. I tillegg er han bevisst på å bruke grossistene for å slippe å sitte på et varelager selv.

- Når jeg kan bruke disse produktene ute på jobb, vet jeg både at kvaliteten blir god og at monteringsjobben går raskt – samt at jeg får rask support ved behov

På synlig VVS utstyr forsøker jeg i mest mulig grad å benytte de samme produktene igjen og igjen. Når kundene skal gjøre eventuelle tilvalg prøver jeg i mest mulig grad å spore de inn på en leverandør. Bestillingen og ikke minst leveringen er betydelig lettere når alt kommer samlet på en leveranse.

Varmepumper ble et veldig etterspurt produkt etter at strømprisene føk til værs for to år siden. Siden har pågangen holdt seg stabil og god.

- Det er ingen ting som tyder på ar strømprisene vil falle til tidligere nivå, og da er en varmepumpe en effektiv og rask måte å spare energi på. Her i vår region, går det stort sett bare i luft-vann-varmepumper, som jeg har spesialisert meg på .

- At man blir spesialist på noen produkter og systemer, tjener alle parter på, påpeker daglig leder, eier og alt-mulig-mann Ørjan Mjåtveit i Åsane Rørleggerservice.