RIF  - Rådgivende Ingeniørers Forening påpeker i sin  begrunnelse at Anders-Johan Almås , ansatt i Multiconsult, er et faglig fyrtårn og en spydspiss innen sitt område. Han har vist at han er nysgjerrig og nyskapende, og løfter faget sitt. Almås er en god formidler, og har evner til å kommunisere, slik at kunnskapen blir tilgjengelig for andre. Dessuten viser han evne til praktisk/kommersiell anvendelse av kunnskapen, og bidrar til å synliggjøre rådgiverbransjen.

Anders-Johan Almås har en mastergrad fra NTNU fra 2005 og jobber med bygningsfysikk, energi og klimatilpasning for bygg. De siste tre årene har han jobbet med en dr. avhandling på «Energieffektive og robuste bygninger». Denne leveres høsten 2012. Han er en tydelig spydspiss innen bærekraftige bygninger. Han er etterspurt som foredragsholder på konferanser og fagsamlinger for alle deler av byggenæringen.

Han har publisert flere artikler i anerkjente, internasjonale publikasjoner og har presentert bygningsfysiske utfordringer knyttet til fukt i NRK nyheter.

Kandidaten jobber med fagene energi, bygningsfysikk og klimatilpasning. Gjennom doktoravhandlingen og arbeidet han gjør trekker han veksler på mye tidligere arbeid innen fagene bygningsforvaltning, miljø, bygningsfysikk og energi og knytter dette sammen til et mer helhetlig syn på bærekraftige byggverk. Han kobler dette mot behovene for klimatilpasning og tiltak mot klimaendringer og har opparbeidet seg en svært sterk posisjon som en kapasitet på dette området.

Han er også flink til å uttrykke faglig stoff på en engasjerende og forståelig måte. Gjennom dette har han bidratt til flere gode utredninger for bl.a Kommunal- og regionaldepartementet. Han har vært med på utviklingen av en veileder for bærekraftig oppgradering av bygninger som gjør dette tilgjengelig for et bredere lag av byggenæringen. Denne veilederen blir brukt som underlag for flere FoU-oppdrag i regi av bla Sintef Byggforsk og Multiconsult.

Anders-Johan Almås har en praktisk tilnærming til faget og er opptatt av at det han jobber med kommer ut og blir tilgjengelig. Gjennom dette og gjennom forståelse også for de kommersielle sidene av byggenæringen bidrar han i stor grad til å initiere og gjennomføre konkrete prosjekter som anvender kunnskapen han har opparbeidet.

RIF gir prisen Årets Ildsjel går til en person som har gjort en særlig innsats for synlighet rundt RIFs aktiviteter i året som gikk. Årets Ildsjel 2012, Ragnhild Nordmelan fra Rambøll, viser et stort engasjement for VA-faget.

Som leder for RIFs fagutvalg innen vann- og miljøteknikk tok hun tidligere i år initiativ til en egen mediesak, som ble førstesideoppslag i Romerikes Blad. Denne saken oppdaget også NRK Dagsnytt, og årets ildsjel stilte velvillig opp i studio, selv om hun egentlig hadde ferie.

Resultatet ble et flere minutter langt innslag om tilstanden i vann og avløp i Norge, i beste sendetid på morgennyhetene på NRK radio.
Vinneren har dessuten gjennom året iherdig fulgt opp arbeidet med en ny lærebok i vann- og avløpsteknikk, og passet på at RIF har fått synlighet i forbindelse med utgivelsen.

Erik Ryttervold Kvamshagen, Rambøll, er Årets Unge Rådgiver 2012 i kategorien Prosjekteringsledelse. Han har gode lederegenskaper og er god på kommunikasjon. Ryttervold Kvamshagen  har en god forståelse av gjennomføringsmetodikk, arbeidsprosesser og viktigheten av god prosjekteringsledelse. Han har god forståelse av de tekniske fagene og de tekniske utfordringene, og nødvendig samspill mellom dem. Han evner å bruke oppdraget til å videreutvikle selskapet og utvikle prosjektdeltagerne. Ryttervold Kvamshagen er en god lagbygger og er kundeorientert.

Han har hatt en spesiell god utvikling innen faget prosjekteringsledelse siden ansettelsen i 2008. Fra starten og frem til i dag har han gått fra å være prosjekterings- og byggeleder på mindre prosjekter til ledelse og styring av milliardprosjekter. I Rambøll har han vist fremragende lederegenskaper både faglig og sosialt. Etter to års ansettelse ble han utvalgt som den yngste av 20 deltakere i kursserien International Project Management.