- Dette anlegget føyer seg godt inn i den miljøsatsingen mange aktører her i byen holder på med. Slik miljøinnovasjon er nødvendig for at byen skal kunne vokse, sa Opdal Hansen.

Verdens største
Varmesentralen på Brakerøya huser intet mindre enn verdens største miljøvennlige høytemperatur-varmepumpe. Varmepumpens ytelse er 14,3 MW og den bruker sjøvann fra Drammensfjorden til å levere vann i fjernvarmenettet i byen med temperatur over 90 C. Vannet hentes på 30 meters dyp, hvor temperaturen er jevn gjennom året.

- Drammensfjorden er spesielt godt egnet, siden den er så forsinket at den er varmest når vi trenger det mest om vinteren, sa daglig leder i Drammen Fjernvarme Jon Ivar Bakk.

Anlegget varmer fjernvarmevannet til 90 grader og sender det til kundene. Returvannet holder 60 grader. Foruten bygninger, bidrar fjernvarmen blant annet til å holde parkeringsplassene ved Drammen stasjon snøfrie og varmer opp byens nye symbol, Ypsilon-brua.

- Ingen har tidligere klart å levere så høy temperatur med ammoniakkbaserte varmepumper. Vi er de første i verden til å levere dette, sa Bakk.

Roser innovasjonen
Varmepumpens innovative teknologi og ikke minst størrelse er noe ordføreren vet å sette pris på.
- Jeg likte veldig godt den plansjen hvor det sto verdens største. Så kan vi legge til "i Drammen", gliste Opdal Hansen.
Han la samtidig ikke skjul på at kommunen har fulgt spent med på utprøvingen av anlegget, men at den slags må regnes med når det er nye ideer som klekkes ut.
 
Kanskje sykehus?
- Dette er innovasjon. Det vi åpner i dag er ikke noe man får kjøpt i butikken. Det er mer krevende å tråkke løype sjøl, framfor å gå i maskinpreparerte løyper. Dere i Drammen Fjernvarme skal være veldig stolte over jobben dere har gjort, sa Opdal Hansen.

Varmepumpen er allerede i drift og forsyner sentrale deler av Drammen med opptil 70 GWh miljøvennlig varme og kjøling fra fjorden. Samtidig er det kapasitet for mer, og går det slik både ordføreren og Bakk vil, kan en ny storkunde dukke opp nærmest rett utenfor døra til varmesentralen.

- Sammen med Lier kommune utreder vi nå utviklingen av området fra Holmen-brua, forbi Brakerøya og utover Lier-stranda. Nå ser det dessuten til at fagfolkene i Vestre Viken har landet på Brakerøya som plassering av det nye regionsykehuset, sa Opdal Hansen.

Det ville i så fall passe Drammen Fjernvarme perfekt.

- Hvor sykehuset vil havne er av stor strategisk betydning. Et av forslagene er nabotomta her og da vil sjampagnekorkene sprette hos oss, sa Bakk.

Kilde: Norsk fjernvarme