Prosjektet er planlagt på rekordtid og i august starter byggingen.

De neste to årene skal de bygge to omsorgsboliger med passivhusstandard og klasserommet flyttes ut på byggeplassen.

Byggfaglærer Håvar Engen fra Åfjord videregående skole er takknemlig for å få være med på prosjektet. - Jeg er så glad for at vi kan tilby dette til våre elever og samtidig gi lærerne en nødvendig faglig oppdatering. Jeg håper nå næringslivet også tar aktivt del i prosjektet, sier Engen. Han er opptatt av at dette prosjektet også kan bety noe for samspillet skole og bedrift. - Vi skal levere lærlinger til bedriftene. Det er kamp om arbeidskraften og verre vil det bli. Derfor må vi rekruttere mange til byggfagene framover, sier Engen.

Elevene med i hele prosessen
Anleggslinja ved skolen har allerede vært involvert i prosjektet og vært med på forbelastningen av tomta som ligger i et myrområde.  - Elevene er svært interessert og følger med. De er med på hele prosessen og får referat fra møter med kommunen og prosjekterende. Anleggselevene er med på å kontrollere hvor mye tomta synker og lærer nivellering parallelt, forteller Engen.

Nå ønsker skolen å etablere klasserom på riggområdet for å drive undervisning på byggeplassen. - Det krever litt ekstra men vil være verdt det i forhold til praktiske løsninger for elever og lærere. Det vil også gjøre det lettere med besøk og befaringer  av andre på byggeplassen, mener Engen.

Rekordkort saksbehandling
På et halvt år har de klart å få prosjektet på plass. Kommunen har gjort de nødvendige vedtak, samarbeid med brukerne har vært tett og godt, tomta er klarert, skolen har tilpasset undervisningsopplegget, Husbanken har bidratt med gunstige lån og Sintef Byggforsk har laget undervisningsopplegg og læremateriell. I tillegg har Byggopp-kontoret i Trøndelag vært pådriver for samarbeid med andre skoler og bedrifter i området og Sør-Trøndelag fylkeskommune har støttet prosjektet helhjertet.

- Det skal investeres rundt 20 milliarder i bygg- og anlegg over en 5-10 årsperiode på Fosen. Vi ønsker at Åfjord skal få sin del av dette og da må vi sørge for å utvikle prosjekter som er framtidsretta.Vi er glad for at Åfjord kommune får være med på et så spennende prosjekt og jeg ser ingen hindringer, sier varaordfører Jon Husdal i Åfjord kommune.

Hårete mål og litt flaks
I Åfjord kommune har de laget en egen klima- og miljøplan som sier at kommunen som byggeier og aktør skal være et forbilde. - En liten kommune som Åfjord har småbedriftsfordeler. Det er kort mellom vedtak og tiltak, sier teknisk sjef Tor Skjevdal.

Han synes prosjektet er veldig positivt, peker på det gode  samarbeidet mellom partene.

- Vi har satt oss hårete mål i forhold til framdrift  og det er en fordel å både ha god planlegging og flaks. I tillegg har vi som er involvert i prosjektet det litt artig samtidig som vi er med og bygger Norge, sier teknisk sjef Tor Skjevdal.

Nå har Husbanken kontakt med 5 videregående skoler i Nord-Trøndelag som er interessert i å sette i gang lignende prosjekter i sine kommuner.

Miljøvennlige valg og involvering
Arkitektfirmaet Eggen Arkitekter AS er ansvarlig prosjekterende.  - VI har lagt vekt på enkelthet i det arkitektoniske uttrykket og hatt i bakhodet under prosjekteringen at elever skal lære og tydelig kunne se løsningsprinsippen i prosjektet, sier ansvarlig arkitekt Sverre Andreassen.   Ifølge arkitekten er målet at dette ikke skal være vanskelig å bygge.

- Vårt ønske har vært å treffe flest mulig av fagområdene og inkludere dem i byggene. Vi vurderer derfor om en av veggskivene skal bygges i mur for å la murfaget få en konkret oppgave, og med tanke på varmemagasinering i husene. I tillegg ønsker vi å fokusere på kortreist produksjon og riktige materialer.

FAKTA:
• Byggetrinn 1 2012-14: 2 boliger
• Byggetrinn 2 2014-     : 2 boliger
• Opsjon på 6 nye boenheter
• Tomt: 5 mål regulert tomt
• BTA: 81 m2 per boenhet
• BRA: 66 m2
• Sintef Byggforsk har utført energiberegningene på prosjektet.