Klimaleverandørene er en sammenslutning av mindre leverandører til ventilasjonsbransjen. Formålet er felles markedsføring av egne produkter overfor entreprenører og rådgivere. Sammenslutningen har eksistert siden stiftelsen i år 2000, men samlingene fikk en naturlig bråstopp med pandemien.

Disse bedriftene samarbeider: Interfil, Exvent, Novema kulde, Vifter & Miljø (VM),Exhausto, og Micro Matic. 

- Vi er veldig glade for å være tilbake! Både Torkild Bøe i Micro Matic Norge og Steffen Bjerkvoll i Vifter & Miljø er samstemte. Begge har vært aktive i mange år med å dra rundt i Norge. De synes selv dette er et vellykket tiltak.

- Ja, vi ville vel ikke holdt på i over 20 år, hvis vi ikke hadde hatt nytte av det, sier Torkild Bøe med et glis. VVS-forum møter dem på Thon Hotel Oslofjorden i Sandvika. Her har de leid et møterom, som fylles godt opp. Denne ettermiddagen etter jobb er det 40 deltakere, noe som er uvanlig i Oslo- og Østlandsområdet.

- Det er vanskeligere å få tak i deltakere i Oslo. Selv om det er mange flere aktører her, er de ofte veldig opptatt. Det er tøffere å få dem ut av kontorene sine. Vestlandet og Nord-Norge er som regel de beste områdene for oss, mener Steffen Bjerkvoll, som likevel er fornøyd med oppmøtet denne dagen.

Saken fortsetter under bildet:

Klimaleverandørene samlet
Bilde: Det var god stemning blant de uavhengige leverandørene til ventilasjonsbransjen som stilte i Sandvika i Bærum

- Det er nok et stort behov for mange å møtes fysisk nå etter Coronaen. Folk virker veldig sugne på å komme seg ut.

Ti ganger i året

Klimaleverandørene ligger da heller ikke på latsiden. Målet deres er å få til samlinger hver måned, med unntak av desember, hvor julen preger agendaen, og fellesferien i juli.

- Vi bruker vel to års tid på runden for å få med alle de norske byene vi ønsker å nå over, sier Torkild som suppleres av Steffen:

- Det har vært en strategi å få et komplett spekter som mulig i bransjen. Det må være fordelt over ulike typer nisjeleverandører, som primært sett ikke er konkurrerende selskap, sier han.

Det betyr at de styrer unna de store leverandørene, og at det er de uavhengige, mindre aktørene som møtes her.

- Her deler deler vi kompetanse og informerer om ulike produkter og løsninger som er aktuelle, forklarer Torkild.

Etterlyser flere rådgivere

På treffet i Sandvika er det ingen rådgivere som har meldt seg på. Utover i landet er det enklere å få dem til å stille opp, men begge mener disse fortsatt har mye å gå på når det gjelder å være nysgjerrige på hva som skjer på leverandørsiden.

- Vi driver jo et kompetanseforum som mange rådgivere også hadde hatt god nytte av. Vårt mål er å øke kompetansen om systemløsninger og dele råd om hvordan gjøre anleggene bedre, sier Torkild. Steffen skyter inn at det kanskje hadde kommet flere rådgivere hvis temaene hadde vært mer spisset, men Torkild er helt overbevist om det uansett er mye rådgivere ikke vet, som de burde ha vært nysgjerrige på.

Saken fortsetter under bildet:

Klimaleverandørene - besøkende
Bilde: 40 deltakere på seminaret på Thons Hotel Oslofjord illustrerer et stort behov for bransjen å møte andre folk fysisk, både for faglig input og pleie sosiale relasjoner

- Det hadde ikke vært så veldig forskjellig innhold om vi hadde kjørt spesialforum for rådgivere. Siden vi har nisjeleverandører her med spesialkompetanse, ville det vært mye av det samme, slår Torkild Bøe fast.

Mange som kjenner hverandre

Hver leverandør som skal i ilden får 20 minutter med presentasjon for forsamlingen. Eksempler på temaer kan være behovsstyrt ventilasjon og brannsikring av ventilasjonsanlegg. Det er i utgangspunktet lite rom for spørsmål, men da vi overværte tre foredrag, kom det likevel en del faglige innspill fra salen.

- Det er ikke så ofte at representanter fra mange ulike firmaer møtes, det er som regel på messer. Det å kunne kombinere faglig input med sosial aktivitet, tror vi er den viktigste årsaken til at så mange stiller. Folk setter veldig pris på det sosiale, og det blir ganske løssluppent på middagen på kvelden, humrer Steffen Bjerkvoll.

Og om det blir vel mye repetisjon av innhold?
- Det er mange temaer som går igjen år etter år, men heldigvis er også denne bransjen i utvikling. Vi har snakket om behovsstyrt ventilasjon i 20 år, men det kommer både nye folk og andre standarder. Nå kommer det for eksempel nye europeiske standarder på rømningsveier, som jo er svært viktig å vite om. Og om det ikke blir så mye tid til spørsmål under foredragene, har vi stands og flere pauser hvor de mest interesserte kommer for å diskutere. Vi synes dette formatet funker fint, slår Torkild Bøe i Micro Matic Norge fast.