– Vi er stolte over å kunne si at 7 av 10 rørleggere velger Wafix, sier markedssjef Petter Lieth til VVS-forum. – Dette er en produktgruppe som alle tar for gitt, og som stort sett forsvinner inn i veggen hjemme hos det norske folk, men å velge riktig system er viktig både for hygiene og trivsel. Vi har to ledende systemer, Wafix tradisjonell avløpsrør, og Asto lyddempede avløpsrør.

– Hvor mye utgjør Norsk Wavins salg av VVS-rør i kilometer, Petter Lieth?
– Det vi selger av Wafix-rør i år rekker fra Lindesnes i sør til Kirkenes i nord. Det er mer i veggen enn du tror.

Stille, stille i denne stund. . .
–Hvis du skal unngå bråk med naboen er vanlig avløpsrør feil valg, fremhever Lieth. – Krever du maksimal støydempning må du bruke Wavin Asto. Vi ser at andre markedsfører seg med såkalte ”støydempende” produkter i Asto -markedet. Heldigvis er det relativt enkelt å se om et produkt holder mål, for målene sier hva du holder i hånden. Vanlige dimensjoner på tynnveggete rør er 50 og 75 mm. Fordi man trenger tykkere gods for å få til støydempning, er dimensjonene på Asto 58 og 78 mm. Rør på 50 og 75 mm kan bare være støydempende hvis de har mindre innvendig diameter enn Asto. Hvis noen sier at deres system er like bra som Asto, be om dokumentasjon.  Støy er mer helseskadelig enn mange forestiller seg, og dårlig støydempning av rør i boliger er helseskadelig på sikt.

Alle rør må ha SINTEF-branngodkjenning. Nye testmetoder gir rør og deler større juling enn tidligere gjennom raskere å oppnå høy temperatur. Asto holder faktisk i 120 minutter. Wavin har allerede denne godkjennelsen. Vi anbefaler kundene våre å bruke GLAVA brannpakning i etasje/vegg-gjennomføringen. Dette gjør branntetting både enklere og mye rimeligere enn med tradisjonelle brannmansjetter.

Et forhold Petter Lieth gjerne fremhever er HMS-siden av det å montere Asto avløpsrør: vekt.
– De er to typer materiale som gir avløp god støydempning: støpejern og mineraltilsatt plast. Den viktigste forskjellen mellom de to er vekten. Asto veier under halvparten så mye som støpejern. Tenk hva det betyr for skuldre og armer når rør skal bæres opp flere etasjer!

Hvordan er konkurransesituasjonen for Norsk Wavin, markedssjef Petter Lieth?
– Vi er suverene markedsledere både med Wafix og Asto, ja Asto er faktisk verdensledende på støydempende avløp i plast, men vi merker stadig hardere konkurranse fra alle deler av verdikjeden. Nå ser vi frem til VVS-dagene, der skal vi gjenta suksessen fra i forfjor – og litt til.