Som bransjeeksperter forventer forbruker at vi skal vite hva som kommer og hva det vil bli behov for på badet noen år fram i tid. Her har både utbyggere, elektrikere og rørleggere en jobb å gjøre.

For i Norge i dag har 7 av 10 ikke elektrisitet ved toalettet, og det legges sjeldent opp strøm ved toalett i nybygg.

Det er vårt bransjeansvar å legge til rette for strøm bak toalettskålen, slik at badet er fremtidssikkert.

Slik det ser ut i dag er dessverre for mange litt for mye fokuserte på å kutte disse kostnadene. Dette kan koste dyrt lenger frem i løypa.

Vi forventer at det fremover vil komme ny teknologi og produkter som vil ha behov for strøm og vi ser at dusjtoalett og luftavsug blir stadig mer vanlig på badet. Det er derfor viktig at elektrikeren legger trekkerør for strøm. Da slipper man å havne i den situasjonen senere, at strømkabler må legges synlig langs veggen, og at det blir en mye større jobb å oppgradere badet.

Dusjtoalett og luktfritt bad vil bli standard
Å få inn dusjtoalett blir mer og mer aktuelt. Vi ser at markedet er i en enorm forandring. Da jeg startet i VVS-bransjen i 2005 var det nok mange som syntes det var flaut å snakke om dusjtoalett. Nå er det kundene selv som ringer og spør, den utviklingen har gått ganske fort. Mer enn hver femte nordmann ønsker seg nå dusjtoalett på badet.

I tillegg har pandemien økt fokuset på hygiene. Vi forventer at etterspørselen vil øke kraftig de neste årene.

Luftavsug for innbyggingssisterner er et annet område som kommer for fullt. Alle vi i bransjen er for dårlig til å informere om at det går an å velge et luktfritt bad. Vi vet at mange skammer seg for å etterlate lukt på badet til nestemann som kommer. Det problemet finnes det allerede en enkel løsning på.

Jeg husker da foreldrene mine bygde hus på 70-tallet. I kjøkkeninnredningen den gangen hadde man et hull, for det var ikke vanlig å inkludere oppvaskmaskin, men det var klargjort for det. I leiligheter i dag er mange bad tilrettelagt for strøm til vaskemaskin og tørketrommel og strøm for hårføner. Jeg tror vi havner den samme veien med dusjtoalett og luktavsug, at det blir vanlig i alle husstander. Da må vi også forberede allerede nå, slik at det er tilrettelagt for strøm i nærheten av toalettet.

Kundene vil ha fremtidens toalett – og de forventer av oss i bransjen at vi i gir de riktige rådene. Få derfor fram de strømrørene – så er mye gjort!