Det fastslår Arne Andresen i Thermocontrol, som har hyret inn Stig Rath fra Multiconsult i Fredrikstad til å snakke om dette på Ventistål Arena – Fasade ´21.

Fagprogrammet er en viktig del av arrangementet til Ventistål, og det skal treffe en god blanding av folk i byggebransjen.

– Alle snakker om kuldemedier nå; ventilasjonsentreprenører, rørleggere, eiendomsutviklere, byggherrer og rådgivere. De to siste årene har det vært ekstremt mye fokus på naturlige kuldemedier, forteller Andresen.

Fremtidens løsninger
Stig Rath begynte som kuldeteknisk rådgiver i Fredrikstad i februar. Han har vært fagdirektør Kulde i VKE, jobbet mye med standardisering både i Norge og EU, er en erfaren kursholder og har skrevet flere lærebøker. På Ventilstål Arena skal han holde innlegg i to runder, med tittelen Fremtidens kuldemedier – alt blir ikke som før.

– Stig kan mye om kuldemedier, kjenner kulde- og varmepumpebransjen, og er veldig dyktig på regelverk. Han har også bra tanker om hvilke kuldemedier som vil bli brukt framover, og er en av de beste på dette, sier Andresen.

Risikovurdering
Et av temaene Rath skal snakke om, er risikovurdering av kulde-, komfort- og varmepumpeanlegg med kuldemedier.

– Kulde- og varmepumpebransjen har ikke vært vant til å lage risikovurdering i det hele tatt, selv om det har vært et myndighetskrav lenge, poengterer Andresen. Med naturlige kuldemedier som propan, CO2 og ammoniakk har behovet for risikovurdering blitt mer påtrengende.

– Det er svært få som kan dette, også blant rådgivere. Alle i bransjen spør oss entreprenører, sier Andresen.

Kunnskap førte til bedre løsning
Et prosjekt Thermocontrol nylig har vært med på viser kunnskapsbehovet. Der var kuldeanlegget beskrevet med CO2, men Thermocontrol mente en propanløsning ville være teknisk riktigere og langt rimeligere.

– Brannrådgiveren mente propan var uaktuelt på grunn av brannfare, så vi koblet på Stig, forteller Andresen

– Når brannrådgiveren ble kjent med den beskjedne mengden propan og det høye sikkerhetsnivået, endte prosjektet med propan, opplyser Rath.

– Vanvittig respons
Ventilstål Arena skjer 28 til 29 oktober, og er for lengst fullbooket.

– Responsen har vært vanvittig! Vi var veldig i tvil da vi dro i gang, for vi visste ikke hvordan det ville bli med pandemien. Jeg tror responsen skyldes kombinasjonen av et bra program og at det ikke har skjedd så mye det siste halvannet året, sier Andresen.