For fem år siden gikk Ørjan Mjåtveit i Mjølkeråen i gang med drømmeprosjektet sitt, nemlig å starte egen rørleggerforretning. 1. januar 2016 kom han i gang, fikk registrert Åsane Rørleggerservice AS, og en ny håndverksbedrift på Vestlandet var klar til å betjene kunder. I år regner han med en omsetning på tett oppunder 6 millioner kroner.

Ørjan Mjåtveit startet i rørleggerlære hos E. Sjøstrøm i 2003 og ble svenn i 2005. Så meldte han seg på mesterpapirer på Bergen tekniske fagskole, og gikk ut som en av Norges yngste rørleggermestere i 2008, 23 år gammel. Nå har han tre ansatte, seg selv inkludert, pluss en halv administrasjonsstilling. På kort tid er det bygget opp en god plattform å gå videre på. Ordrereserven i september 2020 er på 2,5 millioner kroner.

Spesielt tre prosjekter utpeker seg i denne forbindelse.

Det ene er for Helse Bergen, seksjon LAR (Legemiddelassistert rehabilitering) i Øvregaten, sentralt i byen. Her skal det utføres oppdrag med sanitær og sprinkler under rehabilitering av en eldre bygård.

Det andre oppdraget han skal ta tak i er Salhushallen som også ligger i Bergen. Her et det nytt sanitæranlegg som skal på plass, rens av varmeanlegg og installasjon av nytt styringssystem for varmeanlegget.

-  Åtte nye eneboliger skal oppføres nå i år og i løpet av 2021, samt en tomannsbolig. Her får vi også mange arbeidstimer, forteller Ørjan Mjåtveit.

-  Ellers har vi diverse ombygginger av lokaler, tilpasset nye leietakere. Dette er oppdrag sammen med Flyt Entreprenør, legger han til.

Utover høsten har han flere prosjekter på gang med, blant annet reparasjon og rens av vannbårne systemer i større eneboliger. I disse er det benyttet galvaniserte rør på anlegget.

-  Mye magnetitt i disse rørene, og det ødelegger pumper og ventiler, bemerker han.

Kjekt med rammeavtaler
Rammeavtaler er både kjekt å ha, og sikrer jevn tilstrømning i kassa. Åsane Rørleggerservice har fått til gode rammeavtaler med Grohe Norge, og er servicepartner i Hordaland, blant annet med å være spesialist på Grohe Blue og Red kjøkkenbatterier.

-  Vi er også inne i ombygginger og reparasjoner av varme og sanitæranlegg i Kidsa barnehager, Aberia Omsorgsboliger og diverse borettslag, kompletterer han om  oppdragsmengden for rørleggerbedriften, som er totalentreprenør på baderom, medlem av Flisekompaniet Proff og BVN-sertifisert.

Bergen og omegn er den geografiske kjernen Åsane Rørleggerservice jobber i. Dette synes han er et passende stort marked for en bedrift med 3,5 stillinger.

Valget av VVS Eksperten
Men så står han ikke alene, som han sier. Da han startet opp var han klar over alle fordelene ved å gå inn i et kjedesamarbeid. Etter noen vurderinger frem og tilbake blant mulige kandidater, ble det VVS Eksperten.

Saken fortsetter under bildet:

Åsane Rørleggerservice under jubileumsfeiringen for VVS Eksperten i fjor høst. Fra venstre rørlegger Christer Rønnestad som begynte hos Ørjan 1. januar 2018, Anne Mjåtveit, Ørjan Mjåtveit og rørlegger Christian Fredrik Træet som begynte 1. mars 2019. I januar 2021 skal det bli feiring etter fem solide år for det den unge rørleggerbedriften.[/caption]

-  Her har vi vært medlem siden oppstarten, nevner han.

-  Grunnen til at valget falt på VVS Eksperten var at vi følte at dette er kjeden som kunne gi oss mest synlighet i markedet, da vi startet opp. Uten at de bidro til tungt å markedsføre oss mot konkurrerende rørleggerbedrifter.

Han bemerker at når han så en reklame for en rørleggerkjede på TV eller lignende, koblet han alltid denne opp mot en rørleggerbedrift i nærheten.

-  For VVS Eksperten var det annerledes. Jeg tenkte; når en forbruker ser TV-reklame for VVS Eksperten, på håndballbanen for landslaget, eller på brystet til Petter Northug under ski NM, da skulle de tenke Åsane Rørleggerservice, sier Ørjan Mjåtveit med et lurt glimt i øyet.

-  Vi gikk «all inn» med VVS Eksperten og helfolierte arbeidsbilen med Boblene og fargene til VVS Eksperten. Logoen vår fikk vi tilpasset slik den skulle passe best opp mot VVS Ekspertens bølger. Vi var også aktive med sosiale medier og markedsmateriell fra kjedekontoret.

-  Planen funket. Vi fikk god start inn i bransjen og kapret markedsandeler. Videre lærte vi kjeden og kjenne, og har ikke angret ett sekund på valget av VVS Eksperten, poengterer han.

Han påpeker at kjeden fremforhandler gode betingelser hos alle nødvendige leverandører. De arrangerer kurs, og de gjennomfører noen fantastiske årsmøter og kompetanseuker. Det er god oppslutning og mye bra faglig og nyttig innhold på disse arrangementene.

Ørjan Mjåtveit er også begeistret for flotte kataloger med anerkjente vvs-produkter.

-  Disse er supre å ha med seg i salgsmøter med kunder når det skal velges vvs-utstyr.

Marked og fremtid
Om markedssituasjonen og framtidstanker sier han dette:

-  Jeg er positiv av natur, og en som tenker stort sett at ting forbedrer seg hele tiden. Jeg ser derfor ikke mørkt på fremtiden, heller ikke situasjonen med Covid 19. Tvert om. Renten er lav, og den jevne forbruker som tross alt er kunden vår har mer å rutte med og prioriterer hus og hjem fremfor reise, sier han og innrømmer at det faktisk er blitt mer etterspørsel etter ombygging av bad og kjøkken disse månedene koronaen har herjet.

-  I vårt geografiske virkeområde ble det bygget mye boliger på 1980 og -90 tallet som nå ser behovet for rehabilitering. Eller de som pent nødvendig må gjøre noe når de får det vi i bransjen kjenner som cutterlex og prisol-lekkasjer.

- Jeg har inntrykk av at dette markedet ikke blir mindre med de første årene.

Han ser også en økning i nyere boliger som det aldri har blitt utført service på, verken sanitær eller varmeanlegg. Og mange har fått installert beredere med ekspansjonskar og magnetventiler for lekkasjesikring i kjøkkenbenk eller på hovedinntak.

-  Så og si alltid når vi kommer ut til kunde på grunn av lekkasje fra sikkerhetsventil på varmtvannsbereder, har de ikke kontrollert eller etterfylt ekspansjonskaret. Det er stort sett sprengt, og må byttes. Når vi først er hos kunden, sjekker vi alltid magnetventiler også. Jeg har vel til gode å se at de har virket, de er som oftest grodd fast, da de aldri har blitt testet.

- Når vi kommer til varmeanlegg er det stort sett det samme. Ingen service. Flate ekspansjonskar og ett lite optimalt vannbårent anlegg. Det er mange varmeanlegg hvor det ikke har vært fokus på vannbehandling. Her tror jeg det vil komme mye arbeid fremover.

Han fremhever også at VVS Ekseperten har utviklet et dataprogram som kalles Dashbord. Her er det samlet og organiseres alle avtaler, nyttige maler og noen aktuelle lover og regler.

-  Denne gir oversikt over kjøp hos grossist og direkteleverandører vi har avtale med.

Begynte yrkespraksis på oljeplattformer
Ørjan Mjåtveits yrkeskarriere begynte med offshoreprosjekter i 2008 – 2014. Dette var oppgraderinger av sanitær og sprinkler i boligkvarter på plattformer. Han var med på å prosjektere og lage arbeidspakker til de utførende, utføre testing, samle sammen dokumentasjon og overlevere rørsystemene til Statoil.

- E n spennende og utrolig lærerik tid. Det har virkelig gitt meg et fortrinn med det jeg driver med nå, erklærer han.

-  Når du har jobbet i prosjekter med Statoil, og må forholde deg til det regime de har, med forskrifter, HMS, prosedyrer og dokumentasjon, da blir FDV, TEK 17 og våtromsnormen ganske så overkommelig, sier han.

I 2014 var det slutt med offshore og det bar tilbake til bygg og anlegg. Denne gang som avdelingsleder. Trangen etter å starte for seg selv meldte seg. Og så en dag hoppet han i det.

Han forteller at det var travelt med oppstart av firma, kombinert med familieliv, kona Anne og barna den gang på 0 og 2 år.  Men, som han sier: - Heldigvis har jeg en tålmodig og forståelsesfull kone som hjelper meg med administrative oppgaver i bedriften.

Som daglig leder er det en del hatter å ha på i løpet av en dag, innrømmer han. Du skal være på hugget og proaktiv i byggemøter og ha detaljkunnskaper i møte med kunder og være forståelsesfull og lydhør ovenfor ansatte, uttrykker han.

-  Derfor liker jeg å koble av i helgene med familien, dra til hytta i Os, gjøre helt vanlige familieting som å gå tur i skogen, bading i svømmehallen eller ski på vinteren.

-  Og jeg tar meg gjerne en joggetur for å ventilere når det står på som verst med anbud, møbelbestillinger oppfølging etc. Ting har en tendens til å løsne når du får et avbrekk, sier Ørjan Mjåtveit til slutt.