Det er Heldal Eiendom som står bak prosjektet med navn Osundet. Prosjektet omfatter byggingen av 22 svært energieffektive leiligheter som ligger idyllisk til ved havgapet i Øygarden utenfor Bergen.
– Dette er et av Norges mest innovative leilighetsprosjekter. Her tester vi fremtidsrettede og energieffektive løsninger som setter en helt ny standard for bærekraft og grønne løsninger, innleder Marie Therese Haukeland som leder Heldal Eiendom.
Saken fortsetter under bildet:
Prosjektet med navnet Osundet omfatter byggingen av 22 svært energieffektive leiligheter som ligger idyllisk til ved havgapet i Øygarden utenfor Bergen.
Leilighetsprosjektet har fått 3,2 millioner i støtte fra Enova for å ta i bruk miljøvennlige og innovative energiløsninger.
– Om lag 70 solcellepaneler kobles opp mot intelligente batterier som lagrer og styrer energien, og avanserte bergvarmepumper dekker 80 til 90 prosent av behovet for oppvarming og varmt tappevann, forklarer Haukeland.
19 av 22 leiligheter er solgt og innflyttingen startet i desember. Leilighetene har en prislapp på mellom 2 og 3,2 millioner kroner, det gir en kvadratmeterpris på knappe 40.000 kroner.
Saken fortsetter etter bildet:
Marie Therese Haukeland og Tomas Plassen i Heldal Eiendom AS: Foto: Skjalg Ekeland
– Jeg syntes det er fantastisk at vi har bygget grønne boliger til en hyggelig pris. Stadig flere ønsker å leve miljøvennlig, og da er det viktig at boligutviklere tilgjengeliggjør smarte energiløsninger for vanlige folk. Man skal ikke trenge å være mangemillionær for å ha fremtidsrettede energiløsninger, sier Haukeland.
Energilagring er fremtiden
Det intelligente batterisystemet er plassert i et teknisk rom og veier om lag et tonn. Lagringskapasiteten er på 100 kilowatt timer og systemet har en effekt på 40 kilowatt. Før batterianlegget kom til Osundet ble det brukt på en byggeplass i Bergen.
– Det viser allsidigheten og viktigheten av energilagring. På byggeplasser er det enorme energibehov og da er det nyttig å bruke batterier i en midlertidig periode for å glatte ut energitoppene. Alternativet er ofte å bruke støyende og miljøfiendtlige diesel-aggregater. Når byggingen er ferdig kan batteriene flyttes og gjøre sin nytte andre plasser, forklarer Jon Helsingeng som leder energistyringsselskapet Eaton, leverandøren av batteriteknologien.
Han roser Heldal Eiendom for å være fremoverlente, og forklarer hvordan energilagringsenheten brukes i leilighetsprosjektet i Øygarden utenfor Bergen:
– Interessen for intelligent energilagring er økende, og Heldal Eiendom er blant selskapene i Norge som meldte sin interesse tidlig. Batteriene sørger for at solstrømmen lagres og utnyttes på best mulig vis. Dersom det produseres mer solenergi enn hva beboerne trenger, kan solstrømmen selges til naboer og beboerne får betalt, sier Helsingeng.
Solcelleanlegget er levert av Suno og har en estimert årlig produksjon på over 17.000 kilowatt timer, med en peak-effekt på 23 kilowatt.
Helsingeng legger til at det intelligente energilagringssystemet kan kjøpe og lagre strøm når prisene er lave, kutte kostbare topper i energiforbruket, fungere som en reserve i tilfelle strømbrudd og bidra til at det lokale strømnettet er mer stabilt og robust.
Varmepumper dekker 80-90 prosent av behovet for oppvarming og varmt vann
I tillegg til solceller og avansert energilagring får beboerne fornybar energi fra tre energibrønner. VVS-bedriftene Anders O. Grevstad og TEVAS har boret tre 220 meter dype energibrønner i prosjektet.
– Varmepumpene gjør at man får igjen tre til fire ganger så mye energi som varmepumpen selv bruker, forklarer Fred Ove Wiik i Anders O. Grevstad.
Han forklarer at slike varmepumper vanligvis ikke installeres i boligprosjekter på Vestlandet, men siden det var ønskelig med avkjøling på varme sommerdager gir denne varmepumpen mulighet for «gratis» avkjøling av leilighetene ved å sirkulere kjølevesken ned i brønnene, selv om ikke varmepumpen går.
– Omtrent 97 prosent av varmepumpene i Norge er luft til luft. På Osundet er det avanserte energibrønner av typen væske-vann som dekker 80 til 90 prosent av behovet for oppvarming og varmt tappevann. På varme dager bidrar løsningen også til avkjøling, forklarer han.
Haukeland håper prosjektet vil inspirere og bidra til nyttig erfaring for andre boligutviklere.
– Vi ønsker å flytte grenser og påvirke flere eiendomsselskaper til å tenke grønt. Teknologien og løsningene er allerede her, avslutter hun