For disse tiltakene reduseres distriktsandelen fra 20 til 5 prosent.

I mai 2013 førte mye nedbør og snøsmelting til flom og betydelige skader mange steder på Østlandet. Krisetiltak omfatter kortsiktige tiltak som blir satt i verk under og like etter en flom for å avverge fare for akutte skader.

Opprydning og reparasjon av sikringstiltak som er skadet av flommen må gjennomføres for å avverge nye skader ved neste flom. I tillegg er det noen steder behov for å følge opp opprydding og reparasjon med mindre, permanente tiltak.

- Flere av områdene som ble rammet av flommen i vår, er de samme som fikk store skader under pinseflommen i 2011. Det er behov for at Regjeringen bistår for å heve sikkerhetsnivået og sikre tryggheten til folk i de utsatte områdene raskest mulig.  Regjeringen foreslår derfor en tilleggsbevilgning på 95 mill. kroner etter flommen i mai 2013 for å gjenopprette forsvarlig sikkerhetsnivå i flomutsatte områder raskest mulig, og dermed redusere risikoen for skader ved en ny flom, sier olje- og energiminister Ola Borten Moe.

I Kvam i Nord-Fron kommune var det spesielt store ødeleggelser etter flommen. Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) er i gang med opprydding i Kvam, og det er behov for å komme raskt i gang med et nytt permanent sikringstiltak.

NVE vil få økt sitt budsjett for 2013 med 30 mill. kroner, og i tillegg få fullmakt til å pådra forpliktelser utover gitt bevilgning på 65 mill. kroner de neste årene.

OED har det overordnede ansvaret for statlige forvaltingsoppgaver innen forebygging av flomskader og skredulykker. NVE yter hjelp til kommuner og samfunnet ellers med kompetanse og ressurser til kartlegging, arealplanoppfølging, sikring, overvåkning, varsling og beredskap.