Kommunenes objektive ansvar for skader som skyldes vann- og avløpsanlegg må bli ufravikelig, skriver Finansnæringens Fellesorganisasjon (FNO) i et innspill til regjeringens stortingsmelding om klimatilpasning, som etter planen skal legges fram til høsten.

FNO mener at klimaendringene påvirker finansbedriftenes virksomhet. For 40 år siden inntraff rundt 50 klimarelaterte katastrofer i året. De siste par årene har antallet ifølge de store reassuranseselskapene vært oppe i 300.

FNO har avgitt klimaløftet, og oppfordrer også medlemsbedriftene til å gjøre det.

– Som en stor samfunnsaktør må finansnæringen være opptatt av klimaendringene. I det lange løp vil det også bidra til økt lønnsomhet, sier adm. direktør Arne Hyttnes i FNO.

Og nå retter forsikringsselskapene skytset mot landets kommuner og mener at disse må ta mer ansvar, uansett skadeårsak. Både utilstrekkelig kapasitet, dårlig vedlikehold og andre skadeårsaker knyttet til avløpsanlegg må omfattes av bestemmelsen, skriver FNO i sitt innspill.

Det påpekes at værgudene ikke har all skyld for økningen i vannskader de siste årene. Gamle kommunale rør må ta sin store del av ansvaret, mener forsikringsbransjen. Over 70 prosent av vannskadene de siste fire årene skyldes overvann og stopp i avløp, som begge kan føres tilbake til mangelfull infrastruktur. Bare 27 prosent av skadebeløpet skyldes flom og stormflo, som er dekket under Norsk Naturskadepool.

En spørreundersøkelse gjennomført for forsikringsselskapet Gjensidige viser at over halvparten av kommunene er på etterskudd med vedlikeholdet av avløpsnettet. Nesten en tredel av kommunene har ingen ledig kapasitet i avløpsnettet ved mye nedbør eller snøsmelting.

En offentlig utredning om klimatilpasning karakteriserer manglene ved vann- og avløpssektoren som en av de største utfordringene for å tilpasse Norge til et våtere klima. Mange kommuner sliter med gamle og dårlige rørnett. Likevel blir i snitt bare 0,45 prosent av rørene skiftet ut i året. Med den takten tar det over 200 år å fornye avløpsledningene.

Vann- og avløpssektoren i kommunene er ikke tilpasset dagens klima, langt mindre morgendagens, ifølge utredningen.

Forurensningsloven fra 2001 gir kommunene objektivt ansvar for skader som skyldes manglende kapasitet eller utilstrekkelig vedlikehold av vann- og avløpsnettet. Men dette ansvaret er satt til side av senere rettsavgjørelser, mener FNO. Nå må huseieren som står med kjelleren full av kloakk nærmest påvise uaktsomhet fra kommunens side.

FNO ønsker at kommunenes ansvar, slik det er formulert i forurensningsloven, blir skjerpet og tydeliggjort. Det vil også gi kommunene et økonomisk insitament for å ruste opp vann- og avløpsnettet, mener organisasjonen. I innspillet foreslår de også et statlig investeringstilskudd, opprettelse av en nasjonal overvannsmyndighet og egen sektorlovgivning for vann- og avløpssektoren.