– Tidligere har summene vært peanuts, men med disse nye støtteordningene kan Enova reelt bidra til til fortgang i overgangen fra fossil til fornybar oppvarming. Dette sikrer at Klimaforlikets varslede forbud mot oljefyring i 2020 kan iverksettes, sier Johanne Sæther Houge, prosjektkoordinator for kampanjen Oljefri.no i Naturvernforbundet.

Seier for Naturvernforbundet
I forrige uke ble klimagassregnskapet for Norge i 2012 lagt fram av Statistisk sentralbyrå. Utslippene fra oppvarming av hus og arbeidsplasser går ned. En oljefyr i en norsk enebolig slipper årlig ut CO2 tilsvarende seks til sju biler. I 2012 var utslippene fra fossil oppvarming 46 prosent lavere enn i 1990.

– Lavere bruk av fyringsolje er en seier for Naturvernforbundet. Vi har lenge arbeidet med utfasing av oljefyring. I kampanjen Oljefri.no er vi opptatt av å gjøre det lettere for den enkelte å erstatte oljefyren. For mange er økonomi det største hinderet, derfor er det gledelig at Enova nå øker støtten til de miljøvennlige erstatningsløsningene.  Økningen vil gjøre det lettere for flere å gjennomføre viktige klimatiltak, forteller Houge.

Et steg på veien mot forbud
Hun mener også at støtteordningen vil fungere som et steg på veien mot forbud mot oljefyring innen 2020, som ble varslet i Klimaforliket i fjor.

- Om dette løftet skal holdes, må folk ha penger og kunnskap til å gjøre de nødvendige endringene. Både husholdningene og varmebransjen trenger også forutsigbarhet og tydelige signaler på at et slikt forbud kommer, så de vet at dette er en smart investering.

Naturvernforbundet er også positive til den helt nye støtten som skal gis til energirådgivning, og har vært pådrivere for en slik ordning i lang tid. Miljøorganisasjonen er spent på hvordan utformingen av denne ordningen vil fungere, og vil følge nøye med på dette.

- Det er veldig bra at vanlige huseiere kan få mer hjelp til å prioritere hvilke energifrigjøringstiltak de bør gjennomføre, og kanskje en liten dytt til å komme i gang. Satsingen på energisparing er også gledelig. Den beste energien er den som ikke brukes.