Multikomfort ligger i Larvik, og viser morgendagens løsninger basert på dagens innovative tekniske muligheter.

– Vi ønsker å bidra til økt kunnskap, og de fleste som har vært her har deltatt på kurs eller annen opplæring. Multikomfort-kurset viser hvordan du bygger komfortable boliger som også er energieffektive, forteller Harald Amundsen, markedssjef for energi og klima hos Brødrene Dahl, og utdyper:

– Vi har blant annet kjørt praktisk solkurs, som er bygget opp med en teoridel og en praktisk del. I den praktiske delen har deltakerne fått dimensjonere og sette opp et solfangeranlegg sammen med en erfaren rørlegger på området. Varmepumpekurset vårt fokuserer på hvordan du skal dimensjonere et varmepumpeanlegg, og hva du må ta hensyn til for å få et velfungerende og energieffektivt system.

Multikomfort-huset i Larvik er et av de mest energieffektive byggene i hele Nord-Europa. Dette imponerer mange.

– Vi får mye gode tilbakemeldinger på at det går an å bygge så attraktivt og energieffektivt samtidig. Ambisjonen var å bygge et innbydende hus du har lyst å bo i, og skape en wow-faktor. Det har vi fått til. Multikomfort er et praktisk og veldig tydelig eksempel til etterfølgelse, sier Amundsen.

I november gikk Multikomfortkonferansen av stabelen, og formålet var å øke kunnskapen om fremtidens energiteknologi, byggesystemer og materialer ytterligere. Gjennom to dager lærte i overkant av hundre deltakere om komfort og energieffektivisering.

– Første dagen hadde vi en trendanalytiker som snakket om trendene i tiden, til både rørleggere og arkitekter og byggmestere. Energieffektive løsninger i en bra innpakning selger som bare det, et godt eksempel på det er Teslaen, sier Amundsen.

Dag to av konferansen handlet om konkrete løsninger, med fokus på god støydemping. Her ble det vist praktiske eksempler fra hvordan avløpsrør må dimensjoneres og klamres for å unngå støy.

– Videre så vi på ventilasjon og ventilasjonsprinsipper for å sikre godt inneklima i boliger. Avslutningsvis hadde vi en workshop hvor vi i felleskap vurderte de nye energireglene i TEK10, og så hvilke konsekvenser og muligheter dette vil gi for rørleggerne. Forhåpentligvis var det flere som ble inspirert, avslutter en fornøyd Amundsen.

Kilde:lavenergiprogrammet.no