Etter flere utsettelser på grunn av smittesituasjonen kunne endelig rørleggerelevene på  Melhus videregående skole få besøk av Roth Norge sin mobile gulvvarmeskole.

 - Som faglærer er jeg opptatt av å finne gode måter å undervise rørleggerelevene våre på. Da jeg leste om det nye mobile gulvvarmekurset som Roth Norge holder for både bedrifter og skoler, tok jeg kontakt for å høre om vi kunne gjennomføre kurset hos oss, sier faglærer Arild Rekstad på Melhus videregående skole i Trøndelag.

Opplæringen måtte utsettes flere ganger på grunn av smittesituasjonen, og 19. mai kunne endelig salgsrepresentant Lars Ketil Aune i Roth Norge møte rørleggerklassen på skolens verksted. Det er 28 elever i rørleggerklassen, av dem 3 jenter, men med flere i karantene deltok 20 på gulvvarmeskolen. Melhus videregående skole tilbyr både teoretiske fag og yrkesfag, som bygg- og anleggsteknikk med rørleggerlinje. Skolen har 570 elever og 200 lærere totalt.

Elevene liker å skru
Gulvvarmeskolen er et to-timers kurs som består av en teoretisk og en praktisk del.

- Aller først presenterte vi litt teori. Vi startet fra bunnen av og viste hele prosessen med å legge to av våre mest populære gulvvarmesystemer. Roth Clima Comfort system og Roth Compact system vil elevene gjerne møte ute på jobb som rørleggere. Etter presentasjonen fikk elevene prøve seg på å legge gulvvarmerør og sette opp løsningen selv, forteller Lars Ketil Aune i Roth Norge.

Til den praktiske delen har Roth Norge laget et eget opplærings-kit som inneholder alt fra avrettingsmasse til forkle.

- For elevene var det særlig den praktiske delen av kurset som engasjerte, erfarer Lars Ketil Aune, noe faglærer Arild Rekstad kan bekrefte.

- De fleste av elevene er praktikere som liker å skru. Å få teste i praksis det de har fått presentert teoretisk fungerer godt for læringen sin del. Da sitter de nye kunnskapene bedre også. I tillegg har jeg fått oppdatert meg på gulvvarmeløsninger, legger han til.

Saken fortsetter under bildet:

Det er 3 jenter på rørleggerlinjen på skolen[/caption]

Måtte pauses under koronaen
Gulvvarmeskolen ble laget i fjor som et svar på at kundene etterspurte et fast opplegg for kursing i gulvvarmeløsninger og Roth sine produkter sammen med en praktisk del. Kurset var klart til å gjennomføres i bedrifter og skoler over hele landet i fjor vår, men koronapandemien satte en midlertidig stopper for den opprinnelige planen.

Salgsrepresentantene til Roth rakk kun å gjennomføre noen få kurs i rørleggerbedrifter før gulvvarmeskolen måtte settes på pause under den første nedstengningen av landet.

- Teams, Zoom og de andre nye digitale møteformene har vært et velkomment verktøy og gjort det enkelt å gjennomføre møter og opplæring. Men, den populære praktiske delen egner seg best i fysiske møter, sier Lars Ketil Aune.

Tilpasser kurset etter deltakerne
Gulvvarmekurset ble godt mottatt på Melhus videregående skole, og er også populært i rørleggerbedriftene. Da tilpasses kursene etter kunnskapsnivået og behovet til hver enkelt bedrift. Noen har behov for å friske opp kunnskapene, andre trenger gå i dybden på enkelte områder, mens nye Roth-kunder får en grundig introduksjon.

Saken fortsetter under bildet:

I den praktiske delen av gulvvarmekurset lærer elevene å legge vannbåren gulvvarme fra grunnen av.[/caption]

- Etterspørselen etter vannbåren varme har økt betydelig de senere årene fordi kundene ønsker seg den behagelige og gode komforten som en vannbåren gulvvarmeløsning gir. Gulvvarmeskolen holder rørleggerne oppdatert på et fagområde hvor det skjer mye nytt, forteller Lars Ketil Aune.

Arrangerer gulvvarmekurs over hele landet
Opplæring og faglig støtte til kundene er det Lars Ketil Aune bruker mest tid på i arbeidshverdagen.

- Å møte elevene på Melhus videregående skole var givende også for meg. Å få møte og lære opp neste generasjon rørlegger er veldig inspirerende og gir meg mye. Forrige uke gjennomførte jeg samme kurs for 10 rørleggerelever på Verdal vg. skole, forteller han.

Lars Ketil Aune er en av en av syv salgsrepresentanter over hele landet som gjerne gjennomfører den mobile gulvvarmeskolen.

- Det er bare å ta kontakt med oss, så tilpasser vi gulvvarmeskolen for bedriften din eller din skoleklasse.

Engasjerte deltakere fra rørleggerklassen på Melhus vg. skole.[/caption]