Flere innen VVS-bransjen mener at svart arbeid har et så stort nå at det er et så stort problem at det truer arbeidsplassene.
- Omfanget av svart arbeid mener vi er noenlunde stabilt, opplyser direktør for regionavdelingen i Skattedirektoratet, Øivind Strømme til www.vvsforum.no

Bare noen få tatt
For to år siden kom en ny regel som kan gjører deg medansvarlig, hvis du kjøper svart arbeid. Siden den gang har imidlertid kun en håndfull personer blitt tatt. Tiltaket ser med andre ord fint ut på papiret, men kan ikke ha virket i praksis. Det er kun noen få tilfeller innen Steinleggerbransjen at kjøperne har blitt gjort medansvarlig. Innen andre bransjer er det ingen så langt som har blitt tatt.

- Den nye regelen bidrar til at forbrukeren blir bevisstgjort på sitt ansvar og at færre betaler svart, mener direktør Strømme.
Direktør Øivind Strømme ønsker å fremheve den unike alliansen man har i «Samarbeid mot svart økonomi», hvor partene i arbeidslivet og Skatteetaten gjør felles front mot svart økonomi.

- Dette samarbeidet gir oss økt innsikt og større kraft, understreker Strømme.

Ulike aktiviteter

- Men hva gjør dere konkret?
- Vi har mange ulike aktiviteter i bekjempelsen av svart arbeid. For å bidra med kunnskap og gode holdninger har vi et undervisningsopplegg i skolen, kalt «Spleiselaget», som over 200 000 elever har gjennomført. «Samarbeid om svart økonom» har også utviklet en egen oppfølging av lærlinger. Lærlingetiden kan være første møte med svart arbeid og det ønsker vi å forebygge. På forbrukersiden har vi blant annet en stor kampanje og etablert nettsiden www.handlehvitt.no , hvor vi gjør det enklere å ta de rette valgene.

- Andre tiltak?
- Ja, et nytt og viktig tiltak er innføringen av personallister. Fra nytt år må serveringssteder, frisører, skjønnhetspleiere, bilverksteder og bilpleiebransjen føre lister over alle som jobber der. Kontroller av lister vil bidra til å redusere den svarte økonomien, sier direktør Øivind Strømme.

Kan havne i fengsel

Skattedirektoratet påpeker overfor www.vvsforum.no , at det er grunn til å minne om at den som kjøper svart arbeid i verste fall kan risikere fengsel for medvirkning.

- Kjøper man håndverkstjenester for mer enn 10 000 kroner og betaler kontant risikerer man å stå medansvarlig for eventuelt unndratt skatt og avgifter.

Betal med bankkort og be om kvittering, er rådet fra direktør Øivind Strømme.