De fleste i rør-bransjen har hørt navnet Helge Henriksen: Rørleggermesteren har jobbet som rørlegger og entreprenør i over 30 år. Det har vært flere opp- og nedturer. 

Se bare:  
På 90-tallet bygde han opp Norges største rørlegger-firma, Mercur VVS Entreprenør AS, som han i 2011 solgte til YIT. 
I 2013 startet Helge rør-firmaet Mercur VVS AS med satsing på prosjekt-markedet. Han er på beina etter kort tid. Butikken går godt.  
I 2017 må Mercur VVS AS melde oppbud, som følge av at entreprenør-selskapet S-Bygg AS går konkurs. Mercur VVS hadde en omsetning på ca. 50        mill. i september 2017 da de måtte melde oppbud, og lå an til en omsetning på cirka 80 mill. 
Kort tid etter konkursen, bestemmer Helge seg for å satse på nytt: Han tar opp private lån for å satse. Og han lykkes. 
I dag har bedriften Mercur VVS AS 20 ansatte. Ifølge 2021-tallene ligger firmaet an til en omsetning på 35 mill. med rundt 10 prosent på bunnlinjen.

- Selv om det har vært mange tøffe stunder – har jeg aldri vurdert å gi opp. Jeg er glad i rør-faget. Hva annet skal jeg gjøre, sier Helge Henriksen smilende. 

Mangel på systemforståelse

VVSforum.no møter ringreven på bedriftens kontor et langskudd unna Valhall i Oslo. Firmaet har akkurat levert et stort rørprosjekt på nærmere 30 mill. kr. på LHL/Volvat. Og rett før påske tikket det inn to nye prosjekter på nærmere 35 mill. 

- Det er veldig gledelig at mange vet hvem vi er og at vi leverer. Men det kommer ikke av seg selv; det er knallhardt arbeid som ligger bak, sier han. 

Han tar en slurk kaffe. 

- Det er fortsatt tøffe tak i bransjen. Kravet til dokumentasjon øker mens bransjestandarden på det håndverkerne leverer går litt ned. Det jeg mener er en selvfølge at rørleggeren kan, er det mange som ikke mestrer. Og det er stor mangel på systemforståelse av faget. Yrkesstolthet er blitt et fremmedord, sier han med en alvorlig mine. 

- Hva tror du er forklaringen, Helge?

Det er flere ting… Men en ting er jeg sikker på: Det blir ikke bedre og enklere i tiden som kommer. 

Han fortsetter: 
-  Teknikken vi bruker i dag er forenklet, og vi har et enormt produktutvalg - men det er for eksempel større risiko for lekkasjer. Ta rør-i-rør; det er minst 10 ulike leverandører, men man kan ikke blande de ulike fabrikatene da det er forskjellige godstykkelser og prinsipper på sammenføyningsmetodene. Blander du de ulike produktene så er det nesten 100 prosent sikkert at du vil kunne få lekkasjer. Og lekkasje er skrekken. Det er blitt en veldig utfordrende yrke og et fag med høy risiko. Rørfaget har blitt et omfattende teknisk fag med mange kompliserte og teknisk avanserte løsninger, og andelen av teknikk som blir tilført byggene i dag er vesentlig større enn hva det var for 25 år siden. Det som er kanskje viktig og riktig å få signalisert til ungdommen som ikke helt vet hva de skal velge når de skal velge yrke/utdanning, er at vi blir aldri erstattet med robot, vi blir ikke borte. Rørleggeren vil for alltid bestå.

Tok opp private lån

Helge er engasjert i faget. Det har han alltid vært. 

- Hvordan var tiden etter konkursen i 2017?
- Knalltøft! Jeg økte privat-gjelden med 3 mill. og startet kort tid etter opp igjen med å regne på jobber. Etter en sånn konkurs, som du ufrivillig blir dratt inn i, blir du møtt med stor skepsis ute i bransjen; det er lite service, du får dårlige priser og alt du skal kjøpe må forskuddsbetales – folk er redde for å gi deg kreditt. Men noen viser større forståelse enn andre; Ahlsell har alltid vært der. Samme gjelder Wilo. Det er jeg takknemlig for, sier han. 

Som mange andre sliter også Helge med å få tak i fagfolk. 

- Vi henter mange via rekrutteringsfirmaer, og via kjentfolk. Jeg føler det er håpløst å få tak i folk på det åpne markedet. Det er tøffe tak i Osloregionen. Men vi gir ikke opp. Aldri.

Smiler Helge Henriksen.