Tor Backe sier videre:
- Kontraktene må leses nøye før man sier ja til oppdrag. Det må bli slutt på at noen jobber dugnad for entreprenørene og så må man sikre seg erfarne prosjektledere som har god styringskompetanse. Utfordringen for de store er å styre prosjektene langt bedre enn i dag.

Regnskapstall fra siste analyse viser at de mindre bedriftene greier seg bedre enn de store. I forbrukermarkedet er svart arbeid og økende netthandel en utfordring med prispress som resultat.

Klarer seg bra
VVS-bransjen, og så for så vidt hele byggebransjen, er naturlig nok opptatt av fremtiden og hva den vil bringe av økonomiske resultater. Administrerende direktør, Tor Backe frykter ikke noen kjempevanskeligheter for VVS-bransjen, men han har sett og påpekt faresignalene en stund.

- Kommer det en markant nedgang, så tror vi at VVS-bransjen også denne gangen vil klare seg ganske bra. Akkurat som ved tidligere nedgangstider. Det synes som om rørleggerbransjen er mindre utsatt for konkurranse fra øst-europeere og andre foretak enn hva som er tilfelle med fag som malere, murere og tømrere, sier Backe.

Stort boligmarked
Det var allerede i sommer at NRLs Tor Backe trakk frem signaler i norsk økonomi som pekte i retning av lavere vekst. Dette er senere bekreftet gjennom høyere ledighet, lavere sysselsetting, svekket norsk krone og mer pessimistiske tilbakemeldinger fra bedriftene når det gjelder fremtidige ordrer og aktiviteter.

- Det er spesielt to risikofaktorer for utviklingen av norsk økonomi, og det er boligmarkedet og oljevirksomheten. Tall fra Nordea viser at boliginvesteringer utgjør en like stor del av den norske økonomien i dag som tilfelle var i USA rett før boligboblen sprakk og finanskrisen skyldte over landet.

Kostnadsøkninger
I Norge står bygg og anlegg for åtte prosent av den totale sysselsettingen og det er langt høyere enn i USA og en rekke andre europeiske land. Sektoren har fått større og større betydning og et økonomisk sjokk vil gi store utslag på sysselsetting og ledighet. Vi ser nå at takten i boligbyggingen har falt i 2013 og at vi neppe når tallet 30 000 boenheter i løpet av dette året, slik det var forventet. Dette er, i følge NRL-sjefen, et illevarslende tegn.

-Hvorfor blir det slik?
- Årsaken til nedgangen hevdes å være nytt regelverk, TEK10, rundt blant annet universell utforming og strengere krav til energisparing. Dette skal ha medført kostnadsøkninger som igjen reflekteres i høy utsalgspris. På grunn av dette har kjøperne uteblitt og nye prosjekter er skrinlagt. For egen del vil jeg også tillegge den åpenbare ubalansen som har vært i markedet mellom tilbud og etterspørsel, og det høye prisnivået som følge av akkurat dette. Håpet nå er at regjeringen til Erna Solberg tar tak i de underliggende årsakene og legger til rette for økende boligbygging med akseptable priser. Vi må huske at vi på grunn av befolkningsveksten bør bygge minst 38 000 boenheter i året.

Fokus på rekruttering
Administrerende direktør, Tor Backe understreker at den andre faktoren som påvirker norsk økonomi også er av stor betydning. Fallende oljepris kan skape problemer. Hvis for eksempel regjeringens forventning om stabil oljepris ikke skulle holde, kan det resultere i et betydeligbakeslag i den norske økonomien.

- Håpet er at de små, men positive signalene fra det øvrige Europa forsterkeres. Det vil gi positive ringvirkninger i norsk økonomi også.

- Hvilket fokus har NRL på alle de fremtidige utfordringene?

- Vi vil fortsette med å ha fokus på rekruttering til bransjen og vi skal bygge kompetanse i bedriftene. Det er viktig at man holder trykket oppe, selv om tidene skulle bli dårligere. Vi vil bearbeide offentlige innkjøpere til å innta lærlingeklausuler i sine innkjøpsvilkår. Ellers vil vi tilby våre medlemmer baskurs, prosjektlederkurs, kalkulasjonskurs og kurs i entrepriserett.

Rammebetingelsene
NRL er også opptatt av å bedre rammebetingelsene for bransjen. Dette skjer i nært samarbeid med BNL. NRL vil spesielt øve press på regjeringen når det gjelder ROT-fradrag, for å demme opp mot usunn konkurranse.

- Såkalt «snudd moms» er et praktisk redskap som vil kunne begrense svart arbeid og kriminalitet i byggebransjen. Det innebærer rent praktisk at det kun er byggentreprenørene som krever moms av byggherren. De øvrige ledd i kontraktskjeden fakturer netto og kan således ikke konkurrere på 25 prosent moms, som er unndratt. Blir tidene enda vanskeligere kan regjeringen igangsette investeringsprosjekter og vedlikeholdsprogram som vil gi sysselsettingseffekt. Det blir også viktig å følge opp forenklingen av plan- og bygningsloven, slik at byggeprosessen går enklere. Avbyråkratisering er nødvendig på enkelte områder og krav til minstekompetanse bør innføres som kompensasjon for fjerning av lokal ansvarsrett, sier NRLs Tor Backe.