”Bygg og anlegg – mulighetenes næring” var tittelen på Veidekke-sjefens foredrag da Vestenfjeldske forening av EBA (Entreprenørforeningen Bygg og Anlegg) nylig var samlet til sin årlige bygg- og anleggsdag i Bergen. Venold hadde fått i oppdrag å si litt om næringen i fortid, nåtid og fremtid med bakgrunn i at han har vært aktiv i bransjen siden begynnelsen av 1980-tallet gjennom Veidekke og næringsorganisasjonene, EBA, BNL og NHO.

- Min oppfatning er at næringen de siste 30 årene har hatt en imponerende utvikling, hvor vi i dag bygger 70 prosent mer enn det vi gjorde i 1980. Vi har løst viktige samfunnsoppgaver, og har taklet store markedssvingninger og nyttet mulighetene i en globalisert verden. Og vi har definitivt styrket oss som bedrifter, var Venolds melding til 150 deltakere.

- Det jeg ser som fire av de vesentligste områdene næringen har endret seg på, er at vi har fått en mer konkurransedyktig struktur, vi har svart på et ønske og krav om bedrede økonomiske resultater, vi har økt kundeorienteringen, og ikke minst, næringen er en sikrere og bedre arbeidsplass. Vi har selvfølgelig også hatt betydelig teknologisk utvikling, ikke minst gjennom de senere års bruk av ny teknologi.
En ytterligere viktig endring er samspillet med myndighetene, ifølge Venold.

- Under forrige finanskrise på begynnelsen av 1990-tallet som var en nordisk bankkrise, var B/A-næringen en passiv part. Mange gikk konkurs og over 100 000 årsverk forsvant da næringens marked over fire – fem år ble redusert med 25 prosent.  Dette fikk dramatiske konsekvenser, ikke minst for næringens kompetanse og rekruttering, fastslo Venold.

- Dette har endret seg. Samspill med myndighetene på en rekke plan er iverksatt både innen utdanning, kompetanse, gjennomføring av offentlige oppgaver og ikke minst det å skape økt forståelse for næringens betydning i samfunnet. Og da finanskrisen kom i 2008 var nettopp B/A-næringen et viktig redskap for myndighetene. Nå var vi ikke en ”ikke-næring”.

- Vi har vært og vil være en vekstnæring, men vi må fortsatt påregne konjunktursvingninger også fremover. Vi kommer ikke til å bli arbeidsledige.

"De neste 16-17 årene skal befolkningen øke fra fem til seks millioner, tilflyttingen til storstedene vil fortsette, behovet for infrastruktur vil øke, vi har enorme oppgaver som skal gjøres av vedlikehold og etterslep på offentlige bygg og anlegg, og vi har store oppgaver som må løses innen klima-/energiområdet", skriver Venold i sin blogg på selskapets nettside.

"Nøkkelen fremover blir kompetanse og kapasitet. Skal vi klare å løse alle oppgavene for det offentlige må vi se på andre og mer ressurseffektive gjennomføringsmodeller enn i dag. Offentlig-privat samarbeid må frem. Videre må vi sørge for et HMS-arbeid som sikrer våre medarbeidere og gir flere gode arbeidsår for alle" avslutter han sitt innlegg på bloggen.

Veidekke-aksjen har steget de siste dagene på Oslo Børs, og det tyder på at markedet har tro på selskapet. Mer penger til samferdsel over statsbudsjettet og igangsettelse av flere boliger er i utgangspunktet «gull» for Veidekke.

Veidekke er en av Skandinavias største og mest solide entreprenører og eiendomsutviklere. Konsernet har over 6000 ansatte og en årlig omsetning (2011) på 17,9 milliarder kroner.