– Du kan velge å være proaktiv, eller sitte stille og vente på en sakte død, mener Roger Lunde, administrerende direktør i Brødrene Dahl. Sammen med kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner og konsernsjef Peter Wågstrøm i NCC AB holdt Lunde åpningsinnlegg om utfordringer ved internasjonalisering ved Bygg reis deg.

– Brødrene Dahl har som ambisjon å være markedsledende innenfor våre satsningsområder i Norge. Det kan vi klare med nesten 600 leverandører og ett av Norges mest effektive logistikksystemer, sa Lunde, og henviste til at kompleksiteten i dagens prosjektstyring gjør at bransjen må tenke innovativt for ytterligere kostnadsstyring.

For nettopp å effektivisere byggeprosessene utvikler Brødrene Dahl nå prefabrikkerte baderomsløsninger, som blir levert som ferdige moduler gjennom VVS-entreprenørene. Også Peter Wågstrøm i NCC mener dette er fremtiden for byggebransjen:

– Det er en stor utfordring å finne kompetente ressurser i Norge grunnet høy aktivitet i byggenæringen. Når kampen om kompetanse blir stor opplever vi ineffektivitet. Mange prosjekter mangler fagfolk og derfor er det behov for blant annet prefab-løsninger for best mulig utnyttelse av produksjonstiden.

Panelet under åpningskonferansen var enige om at Norge står sterkt i økt internasjonalisering basert på gjensidig tillitt og ønsket om seriøsitet i byggebransjen. Det tegnes et fremtidsbilde der de store aktørene leder mer omfattende prosjekter med effektive løsninger som blant annet er mer modulbasert, mens små og mellomstore virksomheter håndterer et stadig voksende ROT-marked.

– Vi må tåle konkurranse for å tvinges fremover. For oss handler det om å levere løsninger som effektiviserer, og derfor vil vi tilby moduler i tillegg til de tradisjonelle enkeltproduktene, avsluttet Roger Lunde.