- Å sørge for trygg og sikker varelevering gjennom verdikjeden er noe hele vår bransje og transportbransjen bør være opptatt av, da det fremdeles er forbedringspotensial innen området. Normalt er sikring av last et fokus hos sjåføren, men med et bredere fokus i hele verdikjeden forbedres forutsetningene for sikker fremføring av varene, sier Geir-Vegar Ellingsen, logistikkdirektør Heidenreich i en pressemelding.

Kompetanseheving
Heidenreich har med kurset gjennomført en solid kompetanseheving innen sikring av last gjennom den interne forsyningskjeden.
- Målet har vært å sikre trygge leveringer – uten skade på hverken vare, medarbeidere eller på det trafikale bildet gjennom hele verdikjeden, sier Ellingsen. 
- Et viktig tema i denne forbindelse er lastesikring, som dessuten videreføres i kravstillinger mot leverandører og transportører.
Totalt har ca 60 av Heidenreichs ansatte deltatt på kurset, og alle disse er involvert i mange ulike oppgaver innen transport – distribusjon, varemottak, utlasting og sjåfører på våre respektive avdelinger i Norge. I tillegg har flere av Heidenreichs ledere gjennomført kompetansehevingen.

Logostikkdirektør ved Heidenreich Geir Vegar Ellingsen
Alle har ansvar
I denne viktige prosessen har Heidenreich sin logistikkavdeling benyttet firmaet Transportkompetanse. Transportkompetanse Haugesund er en ledende kompetanseleverandør og samarbeidspartner for transportnæringen og billeverandører i Norge.
Bjørn Haugen hos Transportkompetanse sier blant annet dette om viktigheten av denne typen lastesikringskurs som Heidenreich har gjennomført.
- Heidenreich har mange aktører i transportkjeden. Det er svært viktig at alle ledd i kjeden er sitt ansvar bevisst, og at risikomomenter som kan forhindre alvorlige skader blir belyst. Dette ansvaret har Heidenreich tatt på alvor. 

Transport er viktig
De viktigste temaene kurset tar for seg er lovverk og ansvar, prinsipper for lasting og stuing, krefter som påvirker gods ved sving og brems, konsekvenser av mangelfull lastsikring og praktisk øving under veiledning. Vi har også hatt en gjennomgang av Heidenreich sine rutiner for opplasting-transport-lossing og kontroll av sikringsutstyr.

Bjørn Haugen påpeker at fordelene for Heidenreich ved å ha gjennomført kurset er å skape en felles forståelse, samt å få etablert en kultur der sikkerhet og risikotenking blir en del av hverdagen.

Haugen sier videre at det er viktig at et firma som Heidenreich sette dette på dagsordenen fordi dette er et tema det blir syndet mye imot, spesielt når sikkerhet veies opp imot inntjening og tidspress.
- Derfor er det viktig at store aktører går foran, og setter en bransjestandard. Oppdragsgivere som oppdager dette, bør være enda strengere i sin kravspesifikasjon når de kjøper transport. Kan ikke transportør dokumentere sine tiltak, bør han heller ikke få gjennomføre transport.