VVSforum skrev i går at Norsk Byggtjeneste ønsker å inviterer til et samarbeid med blant annet NRF om å samle hele VA- og VVS-bransjen i én database.

-Mange VA- og VVS-leverandører er allerede med og har sine produkter registrert i NOBB-basen. Og vi får henvendelser fra flere som ønsker å være med. Gjennom NOBB kan VA- og VVS-bransjen formidle priser, noe som vil være revolusjonerende for disse bransjene, sa Cecilie Bjørnsdatter Hamm i Norsk Byggtjeneste til VVS-forum i går.

Spørsmålet om invitasjonen går til daglig leder i NRF – Norske Rørgrossisters Forening, Terje Røising.

- VVS-bransjen er allerede samlet gjennom NRF databasen, vi har løsningene og vi har innholdet. Motorveien er tatt i bruk gjennom NRF for lenge siden, så her bør man følge bedre med, sier Røising med henvisning til Cecilie Bjørnsdatter Hamms metafor om at NOBB-databasen allerede er en firefelts motorvei med en fartsgrense på 150 km i timen. Det er bare å betale  bompenger, og begynne å kjøre.

-Vi har imidlertid invitert til samarbeid, men erfart at det ikke blir lagt opp til gjensidig utviklende løsninger. Det må jo være en gjensidighet i et samarbeid. Finner vi det, så kan det være interessant.

-NRF har varene, vi har 215 000 aktive varenummer, og 110 000 utgåtte som sikrer sporbarheten, fra over 400 leverandører, sier Røising.

- Hvor omfattende VVS-delen er i NOBB-databasen har jeg ikke fått svar på.

-Det settes frem påstander om at NRF-databasen verner om sine grossister for å sikre prisene på varene. Stemmer det?

-Nei, det er latterlig. Vi legger ned mye innsats på å gjøre NRF-databasen enda mer sentral og åpen for brukerne, så påstanden faller på sin egen urimelighet.

-Ikke alle varene som er i basen distribueres gjennom grossistene, og vi er åpen for alle leverandører til VA- og VVS-bransjen, fastslår Terje Røising.

-Er NOBB-databasen en konkurrent?

- I liten grad. De har noen sidetjenester som det ikke er naturlig for NRF å ha. Men foreløpig merker vi lite til konkurransen. Jeg kjenner ikke til innholdet i NOBB-basen, men registrer at mange mener det er meget begrenset, uten at jeg kan gå god for dette.

Han sier at konkurranse er sunt, og hvis NOBB ønsker å være en konkurrent til NRF-databasen, så er det greit.

For noen dager siden skrev Bjørn Normann i Colosseo AS en artikkel her på VVSforum, at, sitat:  ”Alt blir digitalt. Absolutt alt. Og i denne verden har ikke VVS bransjen begynt å bruke GTIN eller EAN-koder enda…”.

-Benytter ikke NRF-databasen GTIN som muliggjør scanning?

- Selvfølgelig har vi GTIN -nummer. Ved siste måling hadde varene mellom 75 og 80 prosent gyldig GTIN -nummer. Og flere er kommet til på kort tid i det siste. Dette er betydelige tall når vi ser på det store tallet med aktive varenummer. Vi har også tekniske løsningene som skal til for å tilgjengeliggjøre innholdet for verdikjedens aktører, sier daglig leder Terje Røising i Norske Rørgrossisters Forening til VVSforum.