- Vi må følge med i teknologiutviklingen som skjer og være på facebook, twitter, instagram og andre sosiale plattformer. I tillegg må vi fjerne oss fra uheldig omtale og begreper som er negative. Uttrykk som «rørleggersprekken» må bort, sier direktør for kompetanse og utvikling i Rørentreprenørene Norge, Oddgeir Tobiassen.

Oddgeir Tobiassen innrømmer også at bransjen har en jobb å gjøre i forhold til yrkesveiledere i skoleverket og det blir viktigere og viktigere å få kontakt med foreldrene, kanskje mødre spesielt.

- Korrekt informasjon fra og om bransjen kan være en viktig bidragsyter til at «poden» velger rørleggerfaget, mener Tobiassen.

Egen hjemmeside
Som nevnt er Rørentreprenørene Norge aktive både når det gjelder rekruttering og kompetanseheving. Man har etablert en egen hjemmeside i samarbeid med kjedene som heter www.blirørlegger.no . Her opplyses det om hvilke muligheter som finnes i bransjen og ikke minst hvilke muligheter som finnes for videreutvikling.

- Vi deltar også aktivt i samarbeid med Byggenæringens Landsforening (BNL) for å ivareta behovet bransjen har med hensyn til rekruttering og videreutvikling.

Opplæringskontorene landet rundt står også sentralt i rekrutteringsarbeidet. Siste års lærlinger i de fleste opplæringskontorene får blant annet et ekstra tilbud om våtromskurs. Det tilfører de nyutdannede svennene ekstra kompetanse når de kommer ut i bedriftene.

Faglig påfyll

- Andre tiltak som betyr mye?
- Vi er med på Bygg Reis Deg, VVS-dagene og arrangerer hvert år Norgesmesterskap for rørleggere. Dette bidrar til ekstra engasjement i bransjen, skaper større interesse for faget og gjør sitt til at rørleggerfaget blir mer attraktivt.

Rørentreprenørene Norge arrangerer hvert år en fagsamling, hvor lærere fra videregående skoler sammen med opplæringskontorene, får faglig påfyll og bygger nettverk. Fagsamlingene er svært populære og bidrar sterkt til videreutvikling og kompetanseheving i
bransjen.

-Vi er også sterkt engasjerte i fagskolemiljøene i landet. Vi samarbeidet tett med alle fagskolene og deltar i utvikling av fagplaner, og vi har jevnlige møter med blant annet faglærerne. Det er også faste forelesninger på fagskolene i Oslo, Gjøvik og Kongsberg. Nylig ble 24 nye fagskoleingeniører uteksaminert i Oslo (se omtale på www.vvsforum.no).

Faget må framsnakkes
Også i mesterbrevsammenheng og sensurer i eksamen for faglig ledelse bidrar Rørentreprenørene Norge. Det samme gjelder læreplangrupper. Man er i ferd med å ferdigstille nye fagplaner for utdanningen.

-Hva med de andre kurstilbudene?
-Vi har en rekke ulike kurs for medlemsbedriftene og andre interesserte i bransjen. Kurs i Våtrom, Grunnmodul og Modul A (fagarbeider) og Modul B (faglig leder), kalkulasjon, anbudsberegning, baskurs og kurs for prosjektledere, for å nevne det viktigste. I tillegg kommer ulike seminarer, sier direktør for kompetanse og utvikling, Oddgeir Tobiassen i Rørentreprenørene Norge, som avslutter med ønsket om at rørleggerfaget må framsnakkes. Det fortjener nemlig faget!